Kell egy kis relax – nyáron is.

Ahányan vagyunk, annyiféle módon kapcsolódunk ki. Egy dolog talán közös pont lehet mindannyiunknál a témában, ez pedig az alvás. Persze eltérő mennyiségben és módon, de olyan emberről még nem hallottam, aki ne cserélődne ki egy jó kis szunditól. (Más kérdés, ha vágyakozunk utána, aztán stressz vagy zajok miatt végül éjszaka csak agyalunk vagy a barikat számoljuk. )Én a nyárban imádom, hogy ebéd után olykor belefér egy kis humika, főként nagy melegben, hűvös szobában. (Ugyanez a hatás szerintem a strandon is egy jó kis fa árnyékában). Sajnos lassan ezekkel a víziókkal már nem számolhatunk, de a feltöltődés máskor is jár (na).

Most már nagyjából értékelhetjük a mögöttünk álló szezont és mérlegre tehetjük, sikerült-e és ha igen, hogyan billentünk ki a mindennapok feladataiból és kapcsoltunk nyaralós üzemmódba. A bevállalósak a külföldi utakról sem mondtak le és azóta már tudják, jól tették-e. Ahogyan tapasztaltam, a menőke azért mindenkiben benne volt: sok új és vagány ötlet született a belföldi kirándulásokhoz is, minden variációban – egyedül, párban, barátokkal, családdal, kerékpáron, gyalog, vonatozva, vízben és a természetben, helyben és távolabbi célokhoz.

Ebben az esztendőben talán még fontosabb volt, mint máskor, hogy vidám pillanatokban, egy kis önfeledtségben és szép élményekben is legyen részünk. Én kifejezetten élveztem a híradás-mentes időszakokat is, és már eredmény volt, ha a virtuális világot kicsit el tudtam engedni. És ennek egyik módja volt a bicajozás, kerti munka, táncolás, a barátokkal való beszélgetés, sütögetés… Tehát minden olyan tevékenység, amikor nem volt szabad kezem vagy idősávom a kütyüzéshez.

Persze, nem akarok álszent lenni, engem is sokszor a tévé elé csábított egy jó film vagy nagyon fáradt pillanataimban még egy nem túl agyas sorozat epizódja is nyugiba tett. Ilyenkor imádom, ha nem kell gondolkodnom, és egyszerűen csak szemlélője lehetek történéseknek – de ameddig én akarom. Meg ajánlott főzés, házimunka mellé is háttér-szórakozásként, így a feladatokkal is haladunk, de közben nem maradunk le semmiről sem.

 

Nyilván ennél sokkal tartalmasabb szórakozás egy jó könyv, amit viszont illik megtisztelni idővel és figyelemmel, amire sajnos nincs annyi lehetőségem mostanság, mint szeretném. De nem adom fel, azért ha megjelenik valami, igyekszem beszerezni és egyszer csak… És persze az is hangulatfüggő, hogy a hangos zene vagy a teljes csönd jelent-e pihenést valakinek. Ezen a területen számomra egyedül a futás jelent kivételt, amikor kifejezetten élvezem a természet hangjait. (Nem a fűkaszáét, mint legutóbb.)

De a sima bambulással sincs gond, csak alkalmas időben tegyük. Tulajdonképpen mindegy is, hogyan, de teremtsünk lehetőséget a pihenésre. És azt személyre szabottan, a mi igényeink szerint tegyük. Ehhez persze ismernünk kell magunkat és néha bátran képviselnünk az érdekeinket.

Mert ha jól vagyunk, mindent és mindenkit másként látunk. 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest