Vasárnap délután a Petőfi parkban felállított Trianoni Kopjafához is ellátogattak a Szegedi Őserő Dalárda tagjai, hogy megemlékezzenek.

A közösség a századik évforduló alkalmából megyénk minden Trianon emlékhelyére ellátogat, hogy rövid megemlékezéssel és zarándokszalagos koszorúzással fejezze ki tiszteletét. A zarándoklat részeként – amelyet Dovák Lászlóné kezdeményezett – érkeztek vasárnap délután Makóra, ahol a Trianoni Kopjafánál énekeltek és szavaltak verseket, de emellett egy füzetet is összeállítottak, amely tartalmazza az állomásokat.

Fazekas S. János, az egyesület elnöke portálunknak felidézte: a dalárda ötlete 2014-ben fogalmazódott meg egy erdélyi út során, majd ebben az évben meg is alakult. Tagjait 70 év felettiek alkotják, akik nem kottából, hanem belső szívből énekelnek és szavalnak, céljuk a nemzeti, egységre törekvő kapcsolat, és a nemzeti összetartozás fontosságára való felhívás.

– Mindenkinek nagy élmény volt, hogy mennyi emlékművünk van Trianonról, és az a dolog, hogy még mindig mennyire fáj. Azt gondoltuk, hogy nem fog fájni, de fájni fog ez, s bár nem tudjuk, de legalább határok felett egyesítjük a nemzetet – mutatott rá Fazekas S. János.

Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató köszöntötte a dalárda tagjait, s elevenítette fel a történelmi eseményeket. A megemlékezésen részt vett továbbá Polner Eörs, a megyei önkormányzat alelnöke és Becsey Zsolt politikus is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest