Még Szekeres Ferenc polgármester is részt vett a szombati apátfalvi öko-napon, melyen a túraútvonal felén szedték fel a szemetet a résztvevők, zömében gyerekek. Egy kistraktornyi jött össze építési törmelékből és háztartási szemétből, de bőröndre és dróthálóra is akadtak.

A mintegy húsz, többségében gyerekekből álló csapat végül az az eredeti tervektől eltérően nem a homokkitermeléstől indultak a falu felé hanem a falu felől haladtak a szombati apátfalvi öko-napon a homokkitermelés felé, hogy összeszedjék a túraútvonalra kiszórt szemetet, hulladékot.

– Elég eredményesnek volt mondható a nap, bár nem gyűltünk össze olyan sokan, mint ahány személyre vártunk. Nagyon örültünk a gyerekek részvételének, külön is köszönjük, hogy a szülők elengedték őket – mondta Varga-Jani Ildikó szervező. Hozzátette, hogy végül az Ady Endre utcáig tudták felszedni a szemetet, azaz a túraútvonal mintegy felével végeztek, azaz nagyon jól haladtak.

– Láttuk, hogy legközelebb is lesz még mit csinálni, hiszen körbe nézzük a hátralévő területet, azaz az Ady Endre utcától a homokkitermelőig tartó szakaszt – tette hozzá a szervező.

Az öko-nap önkéntes szemétszedői szomorú tapasztalatokat szereztek a helybéliek nemtörődömségéről, hiszen annak ellenére, hogy szervezett hulladékgyűjtés működik a faluban, illetve szelektív gyűjtő konténer is van. A kommunális hulladék és az építési törmelék egy részét még mindig a természetbe dobják ki az emberek.

– PET-palackokat, régi, rossz ruhadarabokat, drótkerítés darabot, bőröndöket, építési törmeléket, háztartási hulladékot, linóleumdarabokat, de hullámpapírt is találtunk, úgy tűnt, hogy az Ady Endre utca végét sokan szemétlerakó helynek használják.

A következő öko-napot augusztus 22-én, azaz most szombaton tartják, akkor az Ady Endre utca és a homokkitermelés közti szakaszt tisztítják meg minden oda nem való hulladéktól. Az önkéntesek reggel 8-kor találkoznak a községháza előtt. Erre az alkalomra is lehet jelentkezni a szervezőnél a 03-30-527-7902-es mobilszámon.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest