Hírek Térség Top

A túraútvonalat tisztítják meg az apátfalvi önkéntesek

Ha az időjárás lehetővé teszi, szombaton az öko-nap keretében önkéntesek tisztítják meg az apátfalvi túraútvonal egy részét. A homokkitermeléstől indulnak. A szemétszedést a következő hét szombatján is megismétlik.

Már csak a kedvező időjárásra van szükség ahhoz, hogy sikeres legyen az a szombatra tervezett apátfalvi öko-nap, melyre – mint azt Varga-Jani Ildikó szervezőtő megtudtuk – , már nagyon sokan jelentkeztek a 06-30-527-7902-es telefonszámon, illetve a Facebookon.

– Reméljük, hogy többen is leszünk, mint ahányan eddig jelentkeztek, de z időjárástól függ, hogyan tudunk majd elindulni – mondta.

A tervek szerint az önkéntes szemétszedők reggel 8-kor indulnak az apátfalvi községháza elől, s arra kérték őket hogy kerékpárral érkezzenek. Aki jelen lesz holnap reggel, az a túraútvonal tisztításában vehet majd részt.

– A polgármester úrral egyeztettünk a szemétszedés helyszínéről, ezért a túraútvonalon kezdünk, s majd megnézzük, hogy hogyan végzünk vele, azaz lesz-e folytatás máshol. Ha az esős idő miatt holnap nem tudunk kezdeni, akkor a két időpont egy-egy héttel eltolódik – tette hozzá Varga-Jani Ildikó.

Az apátfalvi öko-nap résztvevői gumikesztyűt, zsákot, lapátot, vasvillát az önkormányzattól kapnak. Az utóbbira azért lehet szükség, mert előfordulhat olyan kidobott hulladék, melyhez senki sem nyúlna szívesen, még gumikesztyűs kézzel sem. Ez az összegyűjtött és bezsákolt szeméttel együtt nem marad a helyszínen (nehogy véletlenül ismét szétszóródjon), hanem szinte azonnal a község által biztosított traktor pótkocsijára kerül.

A szemétszedésre egyébként sokan a gyermekeiket is elviszik. Az önkéntesek a túraútvonal magyarcsanádi, a Maros parton lévő homokkitermelő felőli végéről indulnak, így haladnak majd a Makó felé vezető túraútvonalon. Azt még nem lehet tudni, hogy szombaton meddig jutnak rajta, hiszen az függ az egyébként szelektíven gyűjtendő hulladék, szemét mennyiségétől is. Egyébként Lúdvárig tervezik a munkát.

Ha az önkéntesek teljesen megtisztítják a túraútvonalat, akkor azon az önkormányzattól futást vagy túrát szervez.

A program egyébként az Európai Unió Szociális Alapja támogatásával az Öko-nap az EFOP-1.5.3-16-2017-00025 számú projektnek köszönhetően zajlik majd.