Térség Top

Trianon zarándoklat érkezik a makói járás kistelepüléseire

A tervek szerint szombaton és vasárnap tizenhat településre zarándokol el az Őserdő Dalárda. Vasárnap délután fél 4-től a kövegyi, fél 5-től az óföldeáki, Trianon emlékműnél tartanak megemlékezést. De ellátogatnak Nagylakra, Földeákra, Óföldeákra, Makóra és Apátfalvára is. A képen az idén avatott kövegyi emlékmű.

Tervei szerint szombaton és vasárnap tizenhat Csongrád-Csanád megyei településre zarándokol el a szőregi Őserdő dalárda a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat támogatásával.

Dobák Lászlónétól, a program megálmodója, szervezője célja a Trianoni békediktátum századik évfordulójáról való megemlékezés. A zarándoklat sorn, minden olyan községbe, városba elmennek, ahol van emlékmű, és mindegyiknél beszédeket is tartanak majd. Céljuk összefogást erősítése mellett, hogy az ország legkisebb szegletében is megmutassák milyen nagy a jelentősége a magyarok összetartásának. Mindemellett céljuk a hit megőrzése is, s azzal az üzenettel indulnak majd útnak, hogy – ahogy egykoron Pietrelcinai Szent Pio atya fogalmazta – „Egykor Magyarországról kerül majd ki az a főnixmadár, ami megmenti Európát”.

Augusztus 15-én, szombaton reggel 8 órakor Hódmezővásárhelyen tartják az első megemlékezést, majd Székkutasra, Árpádhalomra, Csongrádra, Mártélyra, Mórahalomra és Szegedre látogatnak el. Vasárnap reggel 8 órakor Algyőn kezdenek, ahol a meghirdetett program szerint Polner Eörs, a megyei önkormányzat alelnöke helyez el koszorút. Ezt követően Tiszaszigetre utaznak, ahol részt vesznek a szentmisén is, illetve ahol a 18 évvel ezelőtt megalakult polgári kör egykori tagjai is találkoznak. Délután Nagylakra, Kövegyre, Földeákra, Óföldeákra, Makóra és Apátfalvára is elzarándokolnak a dalárda tagjai.

Több biztos időpontot tudunk: a Dalárda délutánfél 3-kör a kövegyi, fél 4-től a földeáki, fél 5-től az óföldeáki Trianon emlékműnél tartanak megemlékezést. Földeákon Hajnal Gábor, Óföldeákon Simonné Sinkó Erika, míg Kövegyen Galgóczkiné Krobák Mária polgármester mond majd beszédet. Apátfalván délután fél 7.kor a szoborkertben lévő Trianon kopjafánál koszorúznak.