Ország-világ

Maszkban, lesből támadtak a rablók

Felfegyverkezve elkövetett rablás kísérlete és közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt emeltek vádat két férfival szemben, akik előre kitervelték áldozatuk kirablását, majd maszkban, lesből támadtak a kerékpáros férfira.

A vádirat szerint a szabadszállási testvérpár 2019 őszén elhatározta, hogy a helyi söröző tulajdonosát egy reggel, nyitáskor megtámadják azért, hogy a nála lévő készpénzt elvegyék. Ennek érdekében áldozatuk szokásait, mozgását korábban megfigyelték. A vádlottak a végrehajtáshoz sapkából maszkot készítettek, valamint e célból egy 60 cm hosszúságú műanyag csövet is magukhoz vettek.

A vádlottak 2019. november 16-án hajnalban az egyik útkereszteződésben elrejtőzve várták a kerékpárján közlekedő áldozatukat, majd amikor elhaladt előttük, a fiatalabb vádlott gyalog utána indult, míg idősebb társa távolabbról követte és figyelt, nehogy lebukjanak.

A fiatalabb vádlott fején maszkkal, kezében a csővel, hátulról közepes erővel négyszer megütötte a sértett fejét és bal oldalát, aki az ütések hatására a kerékpárral együtt az úttestre dőlt. A támadó ekkor elvette áldozatuk nejlonszatyrát és annak tartalmát az úttestre borította. A sértett eközben a földről felkelve támadója irányába indult, aki ekkor a csővel ismét megütötte a fején, a bal füle mögött. Mivel a sértett kiabálni kezdett és a szatyorban sem találtak értéket, a vádlottak a helyszínről elszaladtak.

A vádlottaknak amiatt is felelniük kell, mert a közlekedő jármű vezetőjével szembeni erőszakos támadással áldozatuk testi épségét sértették azért, hogy pénzét jogtalanul megszerezzék. A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos, vágott és hámhorzsolásos sérüléseket szenvedett.

A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség mindkét férfit felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérletével, továbbá közúti közlekedés biztonsága elleni bűntettel vádolja és ezért velük szemben fegyházbüntetés kiszabását, továbbá az elkövetéshez használt vascső és szövetmaszk elkobzását indítványozza. A vádlottak ügyében a Kunszentmiklósi Járásbíróság fog dönteni.