Ország-világ

Húszmilliós támogatás is kapható népi építészeti emlékek felújítására

Magánszemélyek, önkormányzatok és egyéb szervezetek is pályázhatnak lakóházak, malmok csűrök és más népi építészeti emlékek helyreállítására. A makói járás kistelepülésein is lenne mit.

Szeptember 14-ig igényelhető támogatás a Népi Építészeti Program 2020 keretében népi építészeti emlékek felújításához vagy a helyreállítás szakmai előkészítéséhez. A legfeljebb 20 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatás igénylésének feltételei a Teleki László Alapítvány honlapján érhetők el. Azt azonban érdemes tudni, hogy a költségek legfeljebb 80 százalékát lehet elnyerni, egyéb esetben csak a felét.

A vidéki épített örökség megóvása, megőrzése, fenntartása érdekében a Népi Építészeti Program támogatást nyújt helyi vagy országos védelem alatt álló népi építészeti emlékek helyreállításához. Az évi másfél milliárd forintos keretösszegű kormányzati program hozzá kíván járulni a tájegységre jellemző faluképek megőrzéséhez és helyreállításához.

A program keretében az egykori, jellemzően paraszti életformához kötődő népi építészeti emlékek (lakóház, csűr, malom, stb.) helyreállítására, állagmegóvására, valamint a részleges, vagy teljes helyreállítást megelőző szakmai dokumentációk elkészítésére igényelhető támogatás. Támogatási kérelmet magánszemélyek, önkormányzatok és egyéb szervezetek tulajdonosai, vagyonkezelői, használói nyújthatnak be. A támogatási összegek 500 ezer forinttól 20 millió forintig terjedhetnek. A kérelmeket a https://nepiprogram.hu/ oldalon keresztül idén szeptember 14-ig lehet benyújtani. A program keretében a jogosultak vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.

A támogatási kérelmek elbírálását a Miniszterelnökséget vezető miniszter által felkért bíráló bizottság végzi. A döntés meghozatalát követően a kérelmezőt írásban értesítjük a döntésről.

További részletek a Teleki László Alapítvány honlapján olvashatók.