Makó

Érvénytelen lett a fürdőberuházás közbeszerzése, a következőt már az állam bonyolítja le

Folytatódik a makói fürdőfejlesztés évek óta tartó kálváriája: jelenleg 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre, az építőipari árak rohamos növekedése miatt viszont kétszer annyi volt a legkedvezőbb ajánlat is. Egy kormányrendelet értelmében a közbeszerzés ki is került az önkormányzat kezéből.

Mint korábban beszámoltunk róla, 2015. december 29-én jelent meg az első kormányhatározat, amely a Hagymatikum bővítésének tervezési feladataira 300 millió forint támogatást ítélt meg Makó számára. Azóta több mint 4 és fél év eltelt, a beruházás azonban csak nem akar még elkezdődni sem.

A város 2017 végén ismét a kormányhoz fordult, azt kérték a fürdő bővítése mellett biztosítson a városnak egy uszodakomplexum üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi forrást is. Még ebben az évben erről is megszületett a döntés, Makó összesen 9,5 milliárd forintot kapott a két beruházásra, amely nem sokkal később

már az építési engedélyt is megkapta.

2018 nyarán azonban különválasztották az uszodakomplexum és a Hagymatikum bővítéstől, előbbi új helyszínt is kapott, így át kellett dolgozni az elkészült terveket. Bár a kormányzat akkor is, és korábban is minden segítséget megadott Makónak, de a közbeszerzés kiírására végül csak 2019 augusztusában került sor, az ajánlatokat az év végéig lehetett tenni.

Ebben az évben gyakorlatilag semmit nem lehetett tudni arról, hogyan áll a fürdőfejlesztés ügye, mikor kezdődhet meg végre a beruházás, ám nemrég Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is arra hívta fel a városvezetés figyelmét, hogy ha nem igyekeznek, ez a fejlesztés is úgy járhat, mint a kútba esett – egyébként 2017 óta tervezgetett – ötmilliárd forintos hódmezővásárhelyi könyvtárprojekt.

Az Ügyrendi és Pénzügyi Bizottság ma rendkívüli ülést tartott, amelyen újabb részletek derültek ki a projekt állásáról, ám nem előre, hanem megint csak visszább sikerült lépni az úton, a bizottság ugyanis arról döntött, hogy

érvénytelenítik a korábban kiírt közbeszerzést.

Minderre azért volt szükség, mert ugyan három árajánlat is érkezett a beruházásra, ezek közül azonban a legkisebb is több mint 7 milliárd forintos építési költséggel számolt, miközben az önkormányzatnak erre csak mintegy 3,5 milliárd forint áll jelenleg rendelkezésére. A kettő közötti különbség nyilván nem független attól, hogy évek óta húzódik a Hagymatikum beruházás ügye, az építőipari árak azonban nem vártak türelmesen a városra, hanem nagy erőkkel elindultak felfelé.

 

 

Az érvénytelen közbeszerzés természetesen azt jelenti, hogy legjobb esetben is hónapokat fog csúszni ismét a fürdőfejlesztés megkezdése, ráadásul egy kormányrendeletnek köszönhetően a beruházás lényegében ki is került az önkormányzat kezéből. 2020. január 1. után ugyanis azoknak a fejlesztéseknek esetében, amelynél kivitelezési becsült értéke meghaladja a nettó 700 millió forintot, a beruházás tervellenőre, beruházás-lebonyolítója és építési műszaki ellenőre, valamint járulékos közbeszerzési szolgáltatója kizárólagos joggal a Beruházási Ügynökség.

Ez pedig azt jelenti, hogy az új közbeszerzést is már nekik kell kiírni, ami tegyük hozzá: valószínűleg a legkevésbé sem érdekli a makóiakat, hiszen ők mindössze két dolgot vártak, és várnak a mai napig is:

1. Kezdődjön el végre a beruházás.

2. Fejezzék be.