Térség Top

Csutkavárat is építettek az apátfalvi gyerekek

Helyi értékekkel ismerkedtek kedden az apátfalvi Bíbic tábor résztvevői a faluházban rendezett tematikus napon. A mintegy harminc – zömében általános iskolás – gyerek a parasztolimpia számaiban is megmérettette magát.

A héten zajlik az apátfalvi önkormányzat szervezte Bíbic tábor a helyi faluházban, mely keddi programjának központja a helyi értékek bemutatása volt, az Apátfalvi Települési Értéktár jóvoltából.

A tematikus napon résztvevő mintegy harminc helybéli diák érdekes programokon vehetett részt.

– A Bíbic tábor Apátfalva hagyományai, értékei átörökítését foglalja magában, a gyerekek egész héten ezzel foglalkoznak – árulta el Antal Eszter táborvezető. A keddi tematikus napra olyan érdeklődő gyerekek is elmentek, akik egyébként nem vesznek részt az ötnapos távorozásban, de akiket érdekel a község múltja. A nap első felében Vargáné Nagyfalusi Ilona, az Apátfalvi Települési Értéktár bizottság elnöke tartott érdekfeszítő, a gyerekeket bevonó interaktív előadást a község értékeiről, hagyományairól, majd a gyerekek érdeklődve hallhatták, hogy a csuhétárgy készítéssel valamint fehér hímzéssel és horgolással foglalkozó Kakas Istvánné mit mesél, hogy mivel játszottak az ő gyerekkorában, amikor se internet, se mobiltelefon, se számítógép, se Barbie, de még csak tévékészülék sem volt.

– Ancsa néni elmesélte, hogy bizony a saját maga által készített játékokkal, csuhébabával és egyebekkel játszott, ugyanis szegény családból származott. Vígh Antal kaskötő mester pedig Tóth Tamás kérdéseire elmesélte, hogy annak idején otthon állattartással foglalkoztak, majd idősebb korában megtanulta a kosárfonást, melyet nagyon szeret tanítani is, nem csak művelni. Hozzátette, hogy szerencsére egyre több tanítványa van – sorolta a táborvezető.

navigate_before
navigate_next

Kakas Istvánné és Vígh Antal be is mutatták, mit is tudnak, s a gyerekek segítségével készültek a csuhé fecskék, – pillangók, -babák, illetve a vesszőkosarak. A gyerekek nagy izgalommal vettek részt a parasztolimpia versenyszámaiban, a meggymagdobálástól a vízhordáson át a régi zokniból készült labda célba dobásáig és a zsákban ugráslásig vagy a csutkából való várépítésig.

– Ezeket az egyszerű eszközöket minden gyerek odahaza is el tudja készíteni, hogy játsszon vele – mondta Antal Eszter, aki fontosnak tartja, hogy a helyi gyerekek mindenféleképpen ismerjék meg a község hagyományait. – Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek mindenféleképpen ismerjék meg a helyi templomot, hiszen mára kis számban járnak oda a gyerekek. Viszont annyira sok mindent rejt a templom, hogy ezeket pénteken szeretném megmutatni a gyerekeknek – tette hozzá Antal Eszter táborvezető.

A parasztolimpia résztvevői ügyességét korosztályonként és nemenként érmekkel ismerték el. Aki érmet nem, az csokoládét kapott jutalomként. A Bíbictábor résztvevőinek ma Tariné Tóth Hajnalka tart citera- és népzenei bemutatót, de a gyerekek megcsodálhatják az egykori helyi, fehér hímzéssel díszített népviseletet is.