Térség

A mezei őrszolgálatból is botrány lett Csanádpalotán

A gazdák nem hogy nem kérték, hanem kifejezetten elmondták, hogy nincs szükségük a fizetős szolgáltatásra, az önkormányzat azonban ezt sem vette figyelembe. Petíciót írtak, több mint hetvenen írták alá.

Január 1.-től van hatályban Csanádpalotán a mezei őrszolgálatról szóló rendelet, amelyből már tavaly év végén egy fórumon hatalmas botrány lett. Akkor ugyanis a tervet gyakorlatilag egyhangúan elutasították a helyi gazdák, egyértelműen jelezték, hogy nem tartanak igényt erre a szolgáltatásra. Márpedig, ha valakik el tudják dönteni, hogy kell vagy nem, azok nyilván ők.

A fórum komoly vitába torkollt, ezért Debreczeni István gyorsan lezárta, ám a gazdák szerint a nagyszámú tiltakozás hatására ígéretet kaptak arra, hogy „átgondolják és hatályon kívül helyezik” a rendeletet. Azóta azonban erről is nagy csend volt a településen, semmilyen értesítést nem kaptak arról, hogy mi történik, mígnem az utóbbi hetekben az önkormányzat egyszer csak elkezdte nekik kipostázni a mezőőri járulék megfizetésére a csekkeket.

A helyi gazdák szerint azonban ezt a szolgáltatást úgy normális bevezetni, hogy amennyiben szükségük van rá, akkor ők kérik, nem pedig a polgármester találja ki, hogy nekik mi kell. Vagyis még a rendelet megalkotása előtt kérni a véleményüket és nem utána (majd végül figyelembe sem venni azt).

Emellett többek között azt is kifogásolták, hogy Debreczeni István azt is kijelentette: az önkormányzati ingatlanok védelmét és a rendezvények biztosítását is ezzel akarja megoldani. Azt viszont nem értik, hogy ennek a költségeit miért a földtulajdonosoknak kellene a járulék formájában viselnie.

Így amikor a hivatal elkezdte kiküldeni a csekkeket, aláírásgyűjtést indítottak, amelyben azt kérik, szüntesse meg az önkormányzat a mezei őrszolgálatot. Ezt néhány nap alatt több tucat gazdálkodó írta alá, majd elvitték a jegyzőnek is. A kezdeményezésnek a portálunkhoz is eljutott petíció alapján legalább 73 támogatója lett, ám úgy tudjuk végül több mint nyolcvanan írták alá.

Ez pedig lefedi a csanádpalotai gazdálkodók nagy részét, akik tehát egyértelműen állást foglaltak amellett, hogy nem akarnak fizetni egy olyan szolgáltatásért, amire nincs szükségük. Mostantól az önkormányzatnál pattog a labda, egyelőre nagy kérdés, hogy vajon Debreczeni István hivatala végre figyelembe veszi-e a helyiek véleményét. Az üggyel kapcsolatban feltettük kérdéseinket az önkormányzatnak is, ám egyelőre nem kaptunk választ.