Nem kímélik majd a szúnyogokat ma este napszállta előtt Apátfalván. Jön a szúnyoggyérítő repülő.

Másfél órával napszállta előtt várható, hogy feltűnjön apátfalva egész az mezőgazdasági repülőgép, mely elvégzi a légi szúnyoggyérítést, melyre a helybéliek szerint igencsak szükség van. (Ha rossz lesz az idő, akkor holnap, vagy holnapután jön a repülő.) Persze nem az első alkalommal gyérítenek repülőről az idén, hiszen a Katasztrófavédelem július vége felé már elrendelt egyet (ahogy tette ezt a szomszédos Magyarcsanádon is), illetve az apátfalvi önkormányzat is végeztetett földi, meleg ködös gyérítést.

A permetezés során kijuttatott Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer csekély mennyiségben (ez hektáronként csupán hat decit jelent) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, a melegvérű állatokra és az emberekre nem veszélyes és a hatóanyaga néhány óra alatt le is bomlik.

A szakemberek azt javasolják, hogy a permetezés előtt mindenki gyűjtse össze vagy takarja le a szabadban tárol gyermekjátékokat, ruhákat, élelmiszereket, evőeszközöket. És a permetezés idejére, majd azt követően legalább egy órán át tartsák zárva az ablakokat, ajtókat, s ne használják a külső szellőztető rendszereket.

A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt meg kell mosni, ahogy egyébként is, s nem szabad a permetezést végző autó közelében lenni. Érdemes az tudni, hogy bárki tehet a szúnyoginvázió ellen, ugyanis a szabadban, fedetlenül tárolt edényekben, illetve a különféle tárgyakban felgyűlt esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák, ezért érdemes ezeket az edényeket rendszeresen kiüríteni, vagy azokat akár csak letakarni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest