Térség Top

Szerdán nagyon rossz napjuk lesz a földeáki szúnyogoknak

Bár minden héten beadja a földeáki önkormányzat szúnyoggyérítési igényét a Katasztrófavédelemnek, eddig egyik alkalommal sem rendelték el azt el. Szerdán napszállta után ezért az önkormányzat gyérítteti majd a kis vérszívókat.

A Maros-menti településeken azonban nem a csak a földi, úgynevezett meleg ködös gyérítést, de immár a repülőgépest is elvégeztették. Maroslelén, Óföldeákon, Kiszomboron, Makón, Apátfalván és Magyarcsanádon is.

Eddig hiába kérte hetente a Katasztrófavédelemtől a szúnyoggyérítés elrendelését a községben Hajnal Gábor polgármester eddig azt nem rendelték el. Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok, főtanácsos, megyei katasztrófavédelmi igazgató csak arról küldött válaszlevelet, miszerint a kérelmet, annak rendje és módja szerint feltöltötték a központi rendszerbe.

A földeákiakat nagy számban és nagy kedvvel vegzáló szúnyogok nagy örömére, a községben eddig nem zaklatták őket, a kis (nőstény) vérszívók is fáradhatatlanul végezhetik munkájukat, azaz a szaporodásuk érdekében szívogatják a meleg vérű állatok, illetve a földeáki polgárok vérét. És tenni ellenük eddig csak úgy lehetett, ha valaki szúnyogriasztóval alaposan bekenve, befújva lépett az utcára vagy odahaza bőven használta a szúnyogirtót, illetve minden ablakra szúnyoghálót feszíttetett.

A község képviselő-testülete a tarthatatlan helyzet miatt több nem vár a központ szúnyoggyérítés elrendelésére, hanem a község költségvetése terhére végezteti el a szúnyoggyérítést. A beatavatkozás költsége alkalmanként 160 ezer forint. Ettől függetlenül a Katasztrófavédelmi Hatóság illetékeseinek továbbra is minden héten benyújtja a község az igényét a szolgáltatás elvégzésére.

A szúnyoggyérítést kedvező időjárás esetén szerdán napnyugta után végzik el (kedvezőtlen időjárás esetén csütörtökön).

A földi meleg ködös gyérítést során kijuttatott Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer csekély mennyiségben (ez hektáronként csupán hat decit jelent) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, a melegvérű állatokra és az emberekre nem veszélyes és a hatóanyaga néhány óra alatt le is bomlik.

A szakemberek azt javasolják, hogy a permetezés előtt mindenki gyűjtse össze vagy takarja le a szabadban tárol gyermekjátékokat, ruhákat, élelmiszereket, evőeszközöket. És a permetezés idejére, majd azt követően legalább egy órán át tartsák zárva az ablakokat, ajtókat, s ne használják a külső szellőztető rendszereket. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt meg kell mosni, ahogy egyébként is, s nem szabad a permetezést végző autó közelében lenni. Érdemes az tudni, hogy bárki tehet a szúnyoginvázió ellen, ugyanis a szabadban, fedetlenül tárolt edényekben, illetve a különféle tárgyakban felgyűlt esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák, ezért érdemes ezeket az edényeket rendszeresen kiüríteni, vagy azokat akár csak letakarni.