Térség Top

Háztetőkön(!) ugrálnak a királyhegyesi gyerekek

Úgy látszik néhány gyereknél egy kis éjszakai kerítés rugdosás, cserépdobálás és állítólag a gyümölcslopás is belefér a nyári szünetbe. A polgármester a szülők segítő együttműködését kéri, a helyzet normalizálása érdekében.

Állítólag eddig még nem volt példa arra, hogy a királyhegyesi gyerekek a háztetőkön szaladgáljanak, a cserepeket dobálják. Most azonban megtették, annyira, hogy Horváth Lajos polgármester kénytelen volt a szülőkhöz fordulni:

„Tisztelettel megkérjük a kedves szülőket, hogy fokozott figyelemmel kísérjék gyermekeik szabadidős tevékenységét, hol létüket gyakrabban ellenőrizzék! Elismeréssel szólunk a többségében felelős szülői magatartásról, azonban nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy néhány esetben nem jut elég figyelem a gyermekre, és hol háztetőkön szaladoznak, cserepeket dobálnak le, vagy éppen éjjel kerítéseket rugdosnak, rongálnak. Térfigyelő kameráink ezeket a cselekményeket rögzítik és tanúsítják. Az önkormányzat a meglévő létesítményeik karbantartásáról igyekszik gondoskodni, de ehhez az Önök segítő együttműködésére is szükség van.”

A helybéliek közül volt aki a gyerekek „bűnlajstromát” is kibővítették például baracklopással. Volt helybéli, aki a gyermeki energiák lekötésére a kapálást ajánlotta (ezek szerint ezt a munka tulajdonképpen büntetésnek számít).

A háztetőkön való szaladgálást egyébként az unalom mellett filmélmény utánzása is kiválthatja. A 2001-ben bemutatott Yamakasi című akciófilm, a tetőkön ugráló, pókemberként házfalakat mászó főszereplőire ugyan a rendőrség vadászik, de azért a film még egy folytatást megért. A főszereplők egyébként egy új szívre gyűjtenek egy szegény külvárosi kisfiúnak, igaz nem teljesen törvényes módszerekkel, de rendkívül hatékonyan. Dz az is lehet, hogy a Parkour című filmet látták a királyhegyesi gyerekek.

Vélhetően a tetőn mászkáló és cserepeket hajigáló gyerekekkel most jött szembe a parkour és a freerunning nagyvárosi extrém sportokat, azaz az épületek, akadályok, magaslatok, korlátok, falak látványos megmászásával, átugrásával (villámgyors sebességgel) tarkított francia film. Igaz abban nyomatékosan felhívják a nézők figyelmét, hogy eszük ágában se legyen kipróbálni a kaszkadőrök által bemutatott, s filmtrükkökkel alaposan feljavított mutatványokat.