Blog Vélemény

Nyaralás a nagyszülőknél

A gyermekkor legszebb emlékei maradnak.

Az idei nyáron aktívan bekapcsolódhattam egy kisiskolás lány szünidei hetébe. A programok fő helyszíne és gasztronómiai bázispontja a „messzi” mama és tata otthona volt. Ahol, mondanom sem kell, a hét nap annak varázsában telt, hogy a kisunoka szép élményeket szerezzen, meg közben nagyon jól is érezze magát. És ehhez igazából nem kellett sok. A nagyvárosban, esetleg társasházban élő gyerekek számára ugyanis óriási kaland a nagy udvar, a nemrég aratott gabonában a játék, a tyúkudvar lakói, a kert búvóhelyként szolgáló virágai és termései, a kukorica labirintusa és ebben a történetben a cicák jelenléte is. Utóbbiak oly módon lettek már agyon foglalkoztatva a nyaralás alatt, hogy a végén már alig mertek előbújni. Nem úgy a szomszéd nénik, mert persze az utcában egyből elterjedt a hír, hogy itt a kislány, aki természetesen mindenkinek szépen újra bemutatkozott és illedelmesen hallgatta, mennyit is nőtt tavaly óta.

A változás a nagymamán is érzékelhető volt, aki mintha erre a hétre megfiatalodott és felgyorsult volna. Ha eddig fájtak is a lábai, most nem figyelt rá, se arra, hogy elmarad a délutáni szundi és még több időt tölt a tűzhely mellett. Mert most pár napig nem volt olyan desszert vagy étel, amihez ne került volna gyorsan hozzávaló és ne sütötte volna bele a szívét is ráadásként. És láss csodát, most nem volt zavaró, ha az édesség volt az előétel, vagy a kisunoka a meglévő finomság mellett még palacsintára éhezett, vagy azt a tv előtt fogyasztotta el. A nagymama egyik lánya (a kislány nagynénje – én) érdeklődve figyelte a nevelési alapelvek ilyetén való megdőlését, amelyet rajta és a testvérén (kislány anyukája) még igencsak gyakoroltak egykor. Ami hallgatásra bírta viszont a csodálkozót, hogy mindebből ő is profitált, persze a nagypapával együtt. Utóbbi csendes szemlélődéssel és némi anyagi támogatással járult hozzá az események szervezéséhez, így a kislány kiválaszthatta, hogy moziba, vadasparkba, lovagolni vagy cirkuszba menjen. A gyakorló nagyszülők most bólogatni fognak a monitor előtt, ha leírom, hogy végül mindenhová eljutott a gyermek, bár az édesanya az elején kikötötte, nem kell a sok menőke.

Külsősként most láttam igazán, mennyivel hálásabb feladat a nagyi lét, ahol igazán csak szeretni és törődni kell, a fegyelmezés javát pedig a szülőkre lehet hagyni. Akik ugye távol voltak, így lehetett olyan mesét nézni, amit máskor nem, meg sarazni is és természetesen nem volt gond a későbbi lefekvéssel sem, vagy ha kimaradt egy fésülködés. Viszont nem hiányzott a sok nevetés és titkos összekacsintás, a felfedezés izgalma és a számtalan „köszönöm, mama és tata”, amitől szem nem maradt szárazon.

Klassz dolog gyereknek lenni nyáron.

Fontosak a jó programok. De még inkább, ha szeretet is van, feltétel nélküli.

Csupaszív élményekben pedig egy nagymamát és nagypapát nem nagyon múlhatja felül semmi sem.