Ország-világ Térség

Kövegynél került rendőrkézre a román embercsempész és 12 utasa

Egy román állampolgár ellen embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás Csongrád-Csanád megyében. A férfi egy tucat migránst szállított a 4434-es számú úton, mikor két éjszakai szolgálatból hazafelé tartó rendőr elfogta őket.

A Nagylak Határrendészeti Kirendeltség járőrei éjszakai szolgálatból tartottak haza, amikor ma hajnali 5 óra 45 perckor Kövegy külterületén felfigyeltek egy, az út melletti kukoricásban várakozó osztrák honosságú BMW X6-osra. Mikor igazoltatni akarták a gépjárműben ülőket, a vezetőülésen tartózkodó román férfi megpróbálta magát kivonni a rendőri intézkedés alól és elszaladt, az egyenruhások azonban a közelben elfogták. A jármű átvizsgálása során a rendőrök a sofőrön kívül még tizenkét férfit találtak a személyautóban megbújva. Ketten közülük palesztin, míg a többiek szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a román férfit előállították a határrendészeti kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul ellene büntetőeljárás. Elszámoltatása folyamatban van.

Az illegális migránsokat a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.