Makó

Egy lábbal is teljesértékű életet él Máté Roland

A fiatal műsorvezető-szerkesztőnek szinte egyik pillanatról a másikra kellett egy vérrög miatt amputálni a bal lábát, miközben az élete is veszélyben forgott. Az Erzsébet-ház tegnapi táborzáró beszélgetésén felépüléséről beszélt, és arról, hogyan lehetséges így is teljesértékű életet élni.

– Szombat délben még dolgoztam, vasárnap este pedig már láb nélkül ébredtem, aminek nem volt semmi előjele. – foglalta össze egy mondatban Máté Roland azt a rémálomba illő történetet, amit az ember a legnagyobb ellenségének sem kíván.

Ő azonban nemhogy túlesett ezen, hanem sikeresen fel is épült, és mint az Angyalsóhaj Alapítvány által szervezett beszélgetésen hangsúlyozta: boldog életet is tud élni.

Roland részletesen elmesélte azt is, mi történt vele abban a kritikus 48 órában. Akkoriban a köztelevíziónak dolgozott Szegeden, egy elő bejelentkezés után pedig hazament lepihenni, majd iszonyatos görcsökre ébredt és nagyon fájt a dereka.

– Nagyon megmaradt bennem az élmény, ahogyan elkúsztam hason a telefonomért, és érzetem, hogy valami nagyon nem oké. De arra nem gondoltam, hogy ekkora a probléma. – idézte fel.

 

 

A kiérkező mentők azonnal megállapították, hogy egyik lábában sincs keringés, a kórházban pedig kiderült az is, hogy a hasüregében akadt el egy vérrög. A műsorvezető-szerkesztő kendőzetlenül beszélt arról is, hogy az első műtét arra volt jó, hogy akkor rögtön ne haljon meg, de arra nem, hogy később is életben maradjon. Rohamosan romlott az állapota, az első műtétet nagyon rövid időn belül követte még kettő.

Egy nap alatt 14 órát töltött műtőasztalon, a harmadik műtét alatt pedig a veséje és a keringése is leállt. Az állapota rohamosan romlott, az eredményei is rendkívül rosszak voltak, az orvosok pedig nem sokkal később közölték vele, hogy amputációt kell végrehajtsanak, különben valószínűleg egy hét múlva meghal.

Ezután azonban végre fordultak a dolgok, és Máté Roland egy hosszú és keserves felépülési folyamat után ugyan, de újra megtanulta élvezni az életet, és saját Facebook-oldalt indított, amelyen követőivel megosztja a vele történteket. Mint kiemelte, mostanra teljesen hozzászokott már a művégtagjához, és úgy érzi, ezután a tragédia után is tud teljes értékű és boldog életet élni.