Térség

Visszavonták a vásárhelyi spiclitörvényt

Hatályon kívül helyezte a spiclitörvényként elhíresült önkormányzati rendeletet a vásárhelyi közgyűlés pénteken. A rendkívüli ülést Márki-Zay Péter távollétében Kis Andrea alpolgármester vezette – írja a Promenád.

Mint a lap többször megírta: ha a képviselőtestület augusztus 7-ig nem vonja vissza, vagy a jogszabályoknak megfelelően nem módosítja a spiclitörvényt, akkor az a Kúria elé kerül. A városházán ezért a tervezett augusztus 13-a helyett pénteken tartottak rendkívüli közgyűlést, amelyen hatályon kívül helyezték a több tucatnyi hibától hemzsegő, súlyosan jogszabálysértő rendeletet.

Kis Andrea szocialista alpolgármester és Tatár Zoltán jegyző elmondták: most ugyan visszavonták a törvényt, azonban a szeptemberi rendes közgyűlésen visszatérnek rá, hiszen a kormányhivatal által kifogásoltakat a szabadságolások miatt nem volt idő kijavítani a meghatározott dátumig.

Cseri Tamás fideszes képviselő azt javasolta: a rendelettervezetet úgy ahogy van töröljék és felejtsék el, mert teljesen értelmetlen. Hozzátette, a hozzá eljutott vélemények alapján a lakosok is ezt szorgalmazzák, mivel a törvény a régi, nem éppen kellemes időket idézi fel.

A közgyűlésen emellett megszavazták, hogy a Kankalin Néptáncegyüttes kapja meg használatra a Nyár utcai volt Táltos óvoda helyiségeit, illetve, hogy az önkormányzat pályázatot nyújtson be a Kalmár iskola konyhájának fejlesztésére. Ennek teljes költsége mintegy 130 millió forint lenne, amiből a városnak 32 millió önrészt kellene vállalnia.

Az ülésen Márki-Zay Péter polgármester szabadsága miatt nem vett részt.