Ország-világ

Két embercsempész és öt illegális migráns egycsapásra

Két magyar állampolgár ellen embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás Csongrád-Csanád megyében. A férfiak öt migránst szállítottak volna el Ásotthalom térségéből. Fotó: police.hu

A Készenléti Rendőrség rendőrei ma 6 óra 25 perckor két magyar honosságú gépjárművet és annak utasait igazoltatták az 55-ös főút 30-as kilométerszelvényében, Ásotthalom külterületén. Ennek során a magyar sofőrök mellé beszálló öt személy szír állampolgárnak vallotta magát, személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét azonban hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a gépkocsik vezetőit a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre előállították, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul ellenük büntetőeljárás. Az illegális migránsokat a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Ezzel szinte egyidőben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Illegális Migráció Elleni Osztálya, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya és a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály együttműködése alapján Ásotthalom külterületén, az 55-ös számú főúton a rendőrök intézkedtek egy harmadik járműben tartózkodó további két magyar állampolgárral szemben. Az ellenőrzés megállapította, hogy a sofőr és utasa összefüggésbe hozható a korábbi embercsempészés bűncselekménnyel, így őket szintén előállították a határrendészeti kirendeltségre, elszámoltatásuk folyamatban van.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható – írja a police.hu.