Térség Top

Sikerrel zárja a nevelési évet a királyhegyesi óvoda

Az idén hat óvodás ballag el a királyhegyesi Napsugár Óvodából, mely a koronavírus veszélyhelyzetet is remekül kezelte, a zárva tartás alatt is élő kapcsolatot tartva a gyerekekkel és szüleikkel.

– Rövid időn belül alkalmazkodnunk kellett a koronavírus veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedésekhez, illetve, ahogy az iskoláknak, nekünk is át kellett térnünk az online oktatásra, de azt is korcsoportonként differenciálva – mondta érdeklődésünkre Németh Angéla óvodavezető.

Az ovi egyébként így – a szülők portálunkhoz eljutott véleményei – szerint a kettészakadt nevelési év ellenére is sikeresen működött.

– Mind a három korcsoportnak megfelelőt tudtunk nyújtani abba a pici üzenetbe, melyet el tudtunk nekik küldeni. Ez pár perces kis videókat, vagy verset vagy mesét jelentett. Sokan eljöttek az ebédet, s egy kis feladatlapot, feladatot így is kaptak, aki pedig nem jöttek az ebédért, azoknak elküldtük. Ami nem volt nehéz, hiszen kicsi a falu, s mindenki ismert szinte mindenkit – mutatta be az óvodavezető a kényszerű helyzet miatt alkalmazott módszereket.

Kiderült, hogy a gyerekek még babszemet is kaptak azzal, hogy azt – tavasz lévén – ültessék el. A szülők lefényképezték a cserepekbe ültető gyerekeket, akik figyelemmel kísérték, mi lesz a földbe rejtett babszemmel.

– De figyelemmel kísértők a jeles napokat, így a Föld napját vagy a Víz világnapját, melyekről aktuális mesével vagy verssel emlékeztünk. A kiküldött feladatok is ehhez kapcsolódtak. Így próbáltuk megoldani a kialakult helyzetet – tette hozzá Németh Angéla.

A veszélyhelyzet végével a gyerekek nagyon gyorsan visszaszoktak az óvodába, már csak azért is, mert a 3-6 éves korosztály (igaz 2 és fél éveseket is felvesznek) igényli is a közösséget, hiányoztak a kor- és csoporttársaik.

– Jelenleg 22 gyermek jár a vegyes csoportunkba. Hatan ballagnak el közülük. A létszámunktól függ hogy hányan búcsúznak. Tavaly hárman, az előtte lévő évben nyolcan voltak, azaz egy kicsit mindig változik a tőlünk búcsúzók száma. Zömében királyhegyesi gyerekek járnak hozzánk, de érkeznek a közeli Csikóspusztáról, s talán sikerül bevonzanunk a Makó-rákosi gyerekeket is. Reggel és délután is kedvező az arról érkező, odafelé közlekedő buszjárat. Nincs tömeg a buszon, a nagycsoportosok egyedül is meg tudják tenni ezt a pár kilométert és a buszvezetők is figyelnek rájuk – vázolta a helyzetet a Napsugár óvoda vezetője.

A királyhegyesi óvodában a szeptember elseji indulás létszáma tizennyolc, majd menet közben még öten csatlakoznak az ide gyerekekhez, ha betöltik a szükséges, életkort. Az ovi vonzerejét a családias légkör mellett más is fokozza.

– Sokat kirándulunk, sokat játsszunk, nagyon sok vendég is érkezik hozzánk, akik szívesen jönnek olyan témákkal, dolgokkal, melyek érdekesek a gyerekeknek is. Így nálunk is minden megtalálható a rendvédelmi naptól a kutyás bemutatón át az ugrálóvárig. Alkalmazkodunk a gyerekek életkorához és a szülők kéréseihez, igényeihez is – tette hozzá Németh Angéla. Az óvodavezető szerint bár Királyhegyes nem egy nagy létszámú, csupán közel 650 fős, elöregedőben lévő település, de a szerény házárak és a munkahelyek jó megközelítése (a sztráda közelsége) révén vonzó a fiatal beköltöző fiataloknak, így nem tartanak attól, hogy elfogynának az ovis gyerekek.