Térség Top

Pitvaroson is elkezdték az útépítést

Eddig a Pitvaros és Csanádpalota közti szakaszon dolgoztak, tegnap a faluban is megkezdték a munkát az útépítők.

Pitvaroson kedden kezdték meg a kivitelezők mintegy 70 cm szélességben a Kossuth utcai közt pályaszerkezete erősítését. Az első nap végeztek is az egyik oldallal. A következő pár hétben befejezik az első réteg aszfaltozását, melyre egy második azaz a koptatóréteget is felhengerlik, majd kialakítják a felmart aszfalt felhasználásával megerősített új padkát.

Ezek a munkálatok részei annak az útépítési beruházásnak, mely célja Mezőhegyes jó minőségű úttal való összekötése az M43-as autópályával. Ez utóbbit a Mezőhegyes-Pitvaros-Csanádpalota szakaszon, a palotai sztráda fel- és lehajtón át. A munkálatok Pitvaros belterületén a Kossuth és a Mezőhegyesi utcákat érintik, de felújítják a kereszteződésükben lévő körforgalmi csomópontot.

Az autópályától Mezőhegyes központjáig tartó 4434-es út felújítása egyébként nagyon jó ütemben zajlik, Pitvaros és Csanádpalota között majdnem teljesen elkészült az első réteg aszfaltozása, az autópálya lehajtónál pedig már kész be is fejezték az aszfaltozást.

A munkálatok egyébként az állami tulajdonban álló Mezőhegyesi ménesbirtok fejlesztésével állnak összefüggésben, az onnan induló, illetve oda érkező forgalmat kívánják vele meggyorsítani, illetve biztonságosabbá tenni. Ez utóbbi része egyébként a majdani kerékpárút építés is. Az útépítés előnyeit így három település lakói is élvezni fogják.

***

Lázár János közbenjárására hárommilliárd-kétszázmillió forintból újul meg az út 22 kilométeres szakasza Mezőhegyestől az M43-as autópályáig, Pitvaroson és Csanádpalotán keresztül, érintve a 4434-es és 4451-es jelű összekötő utakat is. A felújítás során a meglévő burkolat profilmarása után új aszfalt kopóréteget épít a kivitelező, a süllyedéseknél a teljes pályaszerkezet cseréjéről gondoskodik, az új kopórétegre tartós burkolati jeleket fest és a sérült KRESZ táblákat cseréli. A kivitelezés során felújítják továbbá a Mezőhegyesi Élővíz-csatorna-hidat is. A felújítást követően az M43-as autópályát gyorsabban, biztonságosabban és kényelmesebben érik majd el a közlekedők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a felújítás ideje alatt a forgalomkorlátozással érintett szakaszon a sebességkorlátozás betartására és fokozott óvatosságra inti a közlekedőket. Továbbá a társaság arra kér mindenkit, hogy még indulás előtt tájékozódjanak a korlátozáshoz kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék. A korlátozással járó munkák idejére a közlekedők türelmét és megértését kérik, a felújítási munkákat az ő érdekükben végzik el.