Térség Top

Teljes üzemmel működik a felújított apátfalvi ovikonyha

Negyvenmillióból újult meg és a lehető legkorszerűbb. Olyan konyhai gépeket is tudnak használni, a napi kétszáz adagot elkészítő konyhában, melyeket a korábbi elavult elektromos hálózat miatt nem.

Kis túlzással egész Apátfalvát ellátja a nemrégiben felújított ovikonyha, hiszen nem csak a gyerekek, de a szociális étkezésben részesülő idősek is innen kapják naponta az ételt.

– Rendben működik a konyha, mely indításánál az utcai transzformátorcserére kellett várnunk. Ez tette lehetővé, hogy olyan konyhai gépeket is rákössünk a felújított belső elektromos hálózatra, melyeket korábban már megvásároltunk, de azokat nem lehetett használni – mondta portálunknak Szekeres Ferenc. Apátfalva polgármestere hozzátette, hogy a belügyminisztériumi pályázaton még tavaly elnyert harmincnyolc millió forintból, és az önkormányzati önerőből biztosított kétmillió forintból elvégzett munka során nem csak a konyha, de az ahhoz tartozó kiszolgáló helyiségek is megújultak.

A főzőkonyha napi 200 főre készít ebédet, az óvodások étkeztetésén felül a szociális étkeztetést is ellátja. A felújítás ideje alatt az ebédet Magyarcsanádról és Makóról szállították.

Azt, hogy az ovikonyhát ilyen gyorsan felújították – furcsa módon – a koronavírus veszélyhelyzet március közepi elrendelése tette lehetővé. Az eredeti elképzelések szerint ugyanis a munkálatokat az óvoda nyári szünete alatt végezték volna el, ám a óvodai zárva tartása miatt a Dózsa György utcai óvoda főzőkonyhája kivitelezését előrehozták áprilisra.

navigate_before
navigate_next

A hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát árasztó konyha korszerűsítése több okból is szükségessé vált, ugyanis már nem a legmodernebb eszközökkel működött, és a korábbi belső felújítás után több modern eszközt is üzembe helyeztek itt. Ezek használatának feltétele azonban a villamosenergia-hálózat teljes mértékű felújítása volt. Illetve az elektromos-hálózat bővítésén is át kellett, hogy essen az épület. A burkolatok cseréjével eleget tettek a hatóságok által elvárt követelményeknek is

A villamosenergia-hálózat korszerűsítése mellett betonoznak, burkoltak, festettek a főzőkonyhában, mely így teljes körű felújításon esett át. A korábban használt eszközök helyett is újakat kaptak, illetve bővítették is az jelenleg ott dolgozók által használtakat. Ez utóbbi egyébként is célja volt az elnyert pályázatnak.