Térség

Szirbik Imre: nem látom értelmét, hogy az elmúlt hónapok harcát folytassuk Kiszomboron

A település polgármesteri feladatait Szegvári Ernőné lemondása után ellátó alpolgármester nemrég jelentette be, hogy elindul az időközi választáson polgármesterjelöltként. A messze legtöbb ajánlást – közel négyszázat – összegyűjtő Szirbik Imrével a céljairól, és a képviselő testületet több mint fél éve megosztó vitákról is beszélgettünk.

 

– Július végén jelentette be, hogy indul az időközi választáson polgármesterjelöltként. Miért döntött így?

– Korábban is azt mondtam, hogy ha a kiszomboriak támogatnak, akkor elgondolkodok rajta. Sokkal többen megkerestek, mint amennyire számítottam, és mindannyian azt kérték, hogy induljak, ezért vállaltam.

– Az viszont meglephette a kiszomboriakat, hogy nem a Fidesz színeiben, hanem függetlenként…

– Mindenki tudja a hovatartozásomat, de én úgy gondolom, hogy a polgármesteri munkába egy ekkora településen nem lehet belevinni a politikát. Azért döntöttem úgy, hogy függetlenként indulok, hogy ezzel is megmutassam: ha a falu lakossága bizalmat szavaz nekem, akkor mindegy ki milyen szavazó, vagy milyen pártot támogat, ugyanúgy képviselni fogom. A polgármesterséget is társadalmi megbízatással vállalnám, hiszen főleg a mostani időszakban – a koronavírusjárvány után – minden megspórolt forint sokat jelent a településnek.

– A képviselő testületen belül az utóbbi hónapokban komoly nézeteltérések voltak, ennek köszönhető Szegvári Ernőné lemondása is. Milyen veszélyeket rejt ez?

– Nem olyan régen erre volt egy konkrét példa, egy Magyar Falu Program keretében aszfaltos út felújítására volt lehetőség pályázatot beadni. 17 millió forintot lehetett volna nyerni, mintegy 3,5 millió forint saját költségvetésből finanszírozott önerő mellett. A Szegedi utca egy szakaszát szerettem volna, ha fel tudjuk újítani, de 3:3 arányban megoszlott a testület, ezért nem tudtuk beadni a pályázatot (a kiszombori képviselő testület most ideiglenesen 6 fős, az időközi választás után egészül majd ki újra 7 főre – a szerk.) Sok vita volt az utóbbi hónapokban a képviselő testületben, de szerintem ezek nem visznek előre, sőt, a település fejlődését hátráltatják. Azt szeretném, ha mindenki megpróbálna a falu érdekében dolgozni, úgy, ahogyan a korábbi ciklusokban is.

 

 

– Márpedig Kiszombor az elmúlt években arról lett híres, hogy egy rendkívül nyugodt, szépen fejlődő település volt. Minek köszönhető ez ön szerint?

– Én azt hiszem, hogy ez a legkevésbé sem a szerencsének köszönhető. A polgármester és a képviselő testület hozzáállása, és szakértelme is példaértékű volt, szerintem ez kell legjobban a sikerekhez. Lényegében az összes intézményünket megújítottuk, új bölcsődét építettünk, és még sorolhatnám. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne maradt volna feladat, az mindig van. A településen élők megérdemlik, hogy ne essen vissza a lendület.

– Milyen megvalósításra váró lehetőségeket lát most Kiszomboron?

– Először is, szeretném leszögezni, hogy minél több pályázati lehetőséget kell kihasználnunk, hiszen így fejlődik a település. A kiváló gazdasági helyzetünk ráadásul nagy előnyt biztosíthat, nem kell tartanunk attól, hogy egy fontos beruházáshoz nem tudunk önerőt hozzá tenni. Ami a konkrét terveket illeti, ebben a ciklusban szerintem elsősorban az utak, járdák felújítására kellene összpontosítanunk. Azt kell kitűzni célul. hogy ne legyen murvás utunk, és bár sok járda meg lett csinálva, de jó része kritikán aluli állapotban van. Emellett például a volt KTSZ épülete – ami most az az elektromos hálózat hibái miatt tűzveszélyessé van nyilvánítva – az én elképzelésem szerint egy szolgáltatóház lehetne a felújítása után, amelyben vállalkozók tudnának bérelni üzlethelyiségeket.

– Az elmúlt hónapok történeseit figyelembe véve, milyen kampányra számít?

– Nem látom értelmét, hogy azokat a vitákat és harcot folytassuk, mint az elmúlt több mint fél évben, és biztos vagyok abban is, hogy a kiszomboriak sem szeretnék ezt. Elhangzott olyan, hogy én azért nem vagyok jó, mert Szegváriné vonalát vinném tovább, de ez csak részben igaz. Egyetértettem az általa kitűzött célokkal, hiszen látványosan fejlődött a település, de természetesen vannak olyan dolgok is, amikről máshogyan gondolkodunk. Azt tudom, hogy a Hárman a változásért csoport képviselői konkrétan ellenem választottak maguknak jelöltet, de nagyon bízom abban, hogy nem lesz durva kampány.

– Ez a három képviselő az időközi választás után is ott fog ülni a testületben. Lát velük lehetőséget az együttműködésre?

– Részemről biztosan nem lenne akadálya, hiszen úgy gondolom, hogy Kiszombornak csak akkor van jövője, ha tud együtt dolgozni a testület a település érdekében. Ráadásul, amennyiben nekem szavaznak bizalmat a lakosok, a képviselők közé hetedikként Gazsi Gábor kerül be, aki a rendszerváltás óta itt volt a képviselőtestületben, a Pénzügyi Bizottság elnöke is volt, jól ismeri az önkormányzat működését. Vele is nagyon sokat erősödne a településvezetés.

– Szekeres Krisztiánról, aki jelenleg is tagja a képviselőtestületnek, sokan gondolták, hogy szintén polgármesterjelölt lesz, végül mégis jelezte, hogy nem indul, sőt arra kérte a támogatóit, hogy ön mögé álljanak. Beszéltek vele erről?

– A bejelentése előtt megkeresett, és felajánlotta a támogatását. Nekem is elmondta, hogy több okból kifolyólag arra jutott, most nem szeretne indulni a választáson. Egyébként egy jó képességű, többdiplomás ember, aki régóta van a testületben is, hiszem azt, hogy komoly szerep vár még rá Kiszombor életében. Éppen ezért nagyon köszönöm a támogatását, és a segítségét is.