Térség Top

Bekötik a vizet a pitvarosi Egészségházba

Tegnap már ki is ásták az ehhez szükséges árkot, s egy tűzcsapot is elhelyeznek majd előtte.

Újabb lépéssel került közelebb a már elkészült pitvarosi Egészségház, hogy megkapja a használatbavételi engedélyt, s majdan hely is adjon a háziorvosi rendelőnek, a fogorvosnak és a védőnői szolgálatnak, hiszen tegnap kiásták az ivóvízbekötést lehetővé tévő árkot, hogy a munkát el tudja végezni, azaz a vízvezetékre rá tudják csatlakoztatni az épületre az Alföldvíz Zrt. munkatársai. Ha ez megtörténik, még hátra lesz az áram bekötése, ugyanis – bár egyszer a DÉMÁSZ partner már bekötötte a villanyt az épületbe – de egy olyan villanyóraszekrényre beszélte rá az önkormányzatot, melyről utóbb kiderült, hogy abba az önkormányzat által megvásárolt háromszor 32 amper bekötése nem megoldható. Ugyanis a szekrénybe csak 35 amperes olvadóbiztosíték kerülhet, olvasóbiztosítékot pedig közintézménynél nem is lehet felszerelni. Ráadásul ebbe a szekrénybe csak egyetlenegy órát lehet berakni, miközben kettőre van szükség.

A Kossuth utca 48. szám alatti korábban üresen álló, a körforgalmi csomópont közvetlen közelében lévő telket vásárolta meg a pitvarosi önkormányzat, hogy azon felépüljön a helyi Egészségház. A telekvásárlásra, a telek elkészítésére és a telek megvásárlására sikeres pályázaton százhatvanmillió forintot nyertek. Az új Egészségházba az eredeti tervek szerin öt, jelenleg máshol működő intézmény került volna, hogy szolgálja majd a mintegy ezerötszáz helybélit, ám végül csak három működik majd itt. Az építkezés tavaly áprilisban elkezdődött, igaz az esőzések miatt ötvenhárom napos késéssel. A közművek bekötését követően készült el a leendő épület alapozása mintegy 320 tonna beton felhasználásával. A padlószigetelés lerakása után kezdték meg a leendő épület falazását.

Majdnem így néz majd ki, csak a tető más színű

Tavaly november 22-án az épület műszaki átadásánál egyébkén húszpontos, azaz húsz napnyi munkát jelentő hibalista készült. Akkor például még nem volt kész vagy nem volt jó a festés.

A községben jelenleg is működik egészségház és védőnői szolgálat, csakhogy mindegyik régi épületben és külön-külön helyen. Az új helyen együtt dolgozik majd a háziorvosi és a fogorvosi rendelés, illetve a védőnői szolgálat. Az épület elé autóparkolókat is terveztek. Az új Egészségház nem csak praktikusan szolgálja majd a helybélieket, de energiatakarékos és látványos is lesz, hiszen a szilikonos nemes vakolattal bevont, szigetelt téglafal tetejére terrakotta színű tetőcserép kerül, nem pedig az eredetileg oda tervezett és a korábbi látványterven megtekinthető fém tetőhéjazat.

Az épület működési engedélye megszerzését egyébként az sürgeti, hogy a védőnői szolgálat jelenlegi helyén működik majd szeptembertől az felső tagozatos iskola, mely épületét nemrégiben kezdték felújítania Tankerület jóvoltából, s a munkálatokkal a tervek szerint csak jövő áprilisban végeznek.