Makón rendezi meg alkotótáborát a DUE Médiahálózat. A diákújságírók idén 30 éves egyesületének alapítói már négy évtizede szerveznek médiatáborokat. Júliusi balatonszárszói médiatáboruk a koronavírus-járvány miatt meghiúsult, ezért úgy döntöttek, hogy a Csongrád-Csanád megyei város meghívását elfogadva október 28. és november 1. között alkotótábort tartanak Makón – tájékoztatott a program vezetője.

Klock-Balog Péter hozzátette: Makó két szálon is kapcsolódik a DUE-hoz, illetve az újságíráshoz. Egyrészt a rendszerváltás után, az egyesület alapítását követően itt rendezték meg az első őszi táborukat, másrészt az újságírás Oscar-díjának számító Pulitzer-díj névadója, Pulitzer József a város szülötte. A térséghez is több DUE-s szakember kötődik: Kruzslicz Dávid, az RTL Klub Híradójának felelős szerkesztője és Herczeg Zsolt, az InfoRádió főmunkatársa – mindketten a tábor szakmai vezetői – például hódmezővásárhelyiek.

A DUE makói alkotótáborában öt napon keresztül az ország ötven legjobb diákújságírója húsz felnőtt szakembertől – az RTL Klub, az M2, a Magyar Rádió, az InfoRádió, a Katolikus Rádió, a Lakihegyi Rádió, a Tamási Rádió, a Táska Rádió, a DUE Rádió és a DUE Tallózó munkatársaitól – tanulhat rádiózást, televíziózást, fotográfiát és kreatív írást.

„Ez egy élményközpontú, gyakorlatorientált képzés – fogalmazott a táborvezető, aki a köztelevízió ifjúsági csatornájának szerkesztője. – A Pulitzer József Kollégiumban stúdiókat és szerkesztőségeket építünk fel, és a táborozók önállóan állítanak elő produkciókat, amelyeket közösen értékelünk.”

Szabadidős programok is lesznek: Makó Város Önkormányzatának és Farkas Éva Erzsébet polgármesternek köszönhetően a diákújságírók látogatást tehetnek a Hagymatikum Termál- és Gyógyfürdőben, valamint a Maros Kalandparton, de rendeznek egyebek mellett táncházat, vetélkedőt és hangmozit is. A DUE alkotótáborát a Váll-Ker Kft., a Bodrogi Bau Kft. és a Kalkulus Consulting Kft. is támogatja.

A programra makói és környékbeli 15-25 éves fiatalokat is várnak. A táborba online lehet jelentkezni a www.due.hu és a www.mediatabor.hu címen.

Az 1989-ben alapított DUE Médiahálózat Európa egyik legrégebbi, kiemelten közhasznú ifjúsági szervezete. A diákmédiában dolgozók és tanáraik mellett több száz felnőtt kollégát fognak össze rendezvényekkel – egyebek mellett az Országos Kommunikációs és Média Szaktáborral, az Országos Ifjúsági Sajtófesztivállal, az Országos Diáktesztekkel és a Civil Kommunikációs Akadémiával -, valamint tanfolyamokkal, pályázatokkal, saját kiadású könyvekkel, a 30 ezer példányban megjelenő DUE Tallózó című újsággal és a 400 oktatási intézményben működtetett Országos Iskolarádió Hálózattal. Munkájukat önkéntesként,  politikai és gazdasági befolyástól mentesen végezik. Az egyesület elnöke Kecskés István, a Lakihegyi Rádió munkatársa, alapító alelnöke dr. Balázs Géza nyelvész professzor, az ELTE oktatója és dr. Szayly József, a Magyar Rádió korábbi alelnöke.

 

Forrás: DUE | Borítókép: illusztráció

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest