Hírek Ország-világ

Stagnál Magyarországon a fertőzöttek száma

A koronavírussal fertőzöttek száma 500-600 fő körül stagnál Magyarországon – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető elmondta, a néhány hete bevezetett intézkedések, mint például a határon belépők szigorúbb ellenőrzése vagy a külföldi országok kategóriákba sorolása, helyesek és beváltak. Emlékeztetett, hogy a kormány heti rendszerességgel dönt – az operatív törzs javaslata alapján – az esetleges módosításokról, így a külföldi országok besorolásának megváltoztatásáról is.

– Most úgy láttuk, hogy ha nem hozza be senki külföldről a vírust, akkor Magyarországon a jelenlegi szabályok fenntartása mellett – amelyek beváltak – a fertőzésszám megmaradhat az európai összehasonlításban is alacsonynak mondható szinten. – fogalmazott Gulyás Gergely.

Elmondta azt is, hogy 5,3 milliárd forintot különített el a kormány, hogy segítse a zeneiparban dolgozókat, akiket nehezen érint a fesztiválszezon elmaradása. Hozzátette, hogy a kormány megérti ezeknek az embereknek a csalódottságát, de most a biztonság és az emberi élet védelme a legfontosabb.

– A támogatás pontos részleteit hamarosan nyilvánosságra hozza a Magyar Turisztikai Ügynökség – tájékoztatott a miniszter.

A foglalkoztatási adatokról szólva közölte, úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság kellően erős ahhoz, hogy a kormány állja azt az ígéretét, hogy ahány munkahelyet megszüntet a vírus, annyit teremtenek majd újra. Hozzátette, a tavaly júniusi adatokkal összehasonlítva most 38 ezerrel dolgoznak kevesebben, de még így is több embernek van munkája, mint amennyinek idén januárban volt.

– Nagyon reméljük, hogy még a nyáron a foglalkoztatottság szintje visszaállhat az egy évvel ezelőtti foglalkoztatottsági szintre – fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve: a tavalyi szint egyébként rekordnak számított, hiszen akkor 4,5 millióan dolgoztak Magyarországon.

A miniszter az Index.hu hírportál ügyéről szólva elmondta, a főszerkesztő eltávolításába és az újságírók felmondásába a kormánynak nincs lehetősége beleszólni.

 – Ha vita van egy szerkesztőségen belül, abba – magántulajdonosok esetén – a kormány semmilyen módon nem tud beleszólni. Akkor sérülne a sajtószabadság, ha ebbe a kormány beleszólna. – fogalmazott a miniszter.