Magyarország ingatlanpiacán még a koronavírus megjelenése előtt megindult az árak emelkedésének mérséklődése. A tavalyi év végén figyelhettünk meg utoljára nagyobb léptékű drágulást, amikor a koronavírusnak még nyoma se volt. Idén a járvány megjelenésével sem történt látványos drágulás, az árak megtorpantak. Az ingatlannet.hu 2020. I. féléves adatainak elemzése alapján, Makó megfelel az országos tendenciának.

 

Csongrád-Csanád megyében szinte változatlanok az árak

Ha végigkövetjük a makói, illetve a szegedi házak átlagárainak alakulását az elmúlt fél éven keresztül, akkor nem sok mozgolódást láthatunk. Januárban a Makón megvásárolható házak átlag négyzetméter ára ugyanúgy 130 ezer forint volt, mint júniusban. Szeged házainak átlagára persze ennél magasabb volt, de Makóval megegyezően itt sem történt nagy változás. 2020 első fél évében végig 350 ezer Ft/m² körüli stagnálás mutatkozott a napfény városának családi házainak átlagárában.

Áttérve a lakáspiacra, Makón az árak kicsit jobban ingadoztak: januárról júniusra a téglalakások egyetlen négyzetmétere átlagosan 10 százalékkal, 260 ezer forintra nőtt. Csongrád-Csanád megye székhelyén viszont kissé visszaestek a lakáspiaci árak. Szegeden a téglaépítésű lakások átlag négyzetméter ára, az elmúlt hat hónapban, 20 ezer Ft/m²-rel, 460 ezer Ft/m²-re csökkent.

 

 

Mennyire drágák a makói ingatlanok?

Az Ingatlannet.hu néhány alföldi megyeszékhelyet vett az összehasonlítás alapjául. A vizsgált nagyvárosok közül Békéscsaba ingatlanpiaci árai hasonlítanak leginkább a makóihoz. A családi házak átlagára Békéscsabán 50 ezer Ft/m²-rel drágább volt idén júniusban, a téglalakásaiké pedig majdnem megegyezett.

Makónál sokkal magasabb áron lehetett házat vásárolni Nyíregyházán, méghozzá átlag 280 ezer Ft/m²-ért. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén a téglalakások is nagyságrenddel drágábbak voltak a maguk 350 ezer Ft/m²-es átlagárukkal. Az elemzésbe vont városok közül Kecskemét ingatlanpiaci árai kiugróak, ahol a házak négyzetméter ára átlag 370 ezer Ft/m², míg a téglalakásoké 480 ezer Ft/m² volt.

 

 

Stagnálnak a lakásárak és olcsó a kölcsön is, de hiába

Kedvező lehet azoknak a helyzete, akik most lakásba szeretnék fektetni a félretett pénzüket. Egyrészt azért, mert a lakáspiaci árak nem lettek sokkal drágábbak idén. Másrészt pedig az is könnyíti a vevők helyzetét, hogy a koronavírus hatására javult az alkupozíciójuk.

Mindezek mellett a befektetni vágyókat még a kedvező lakáshitel kamatok is segítik álmaik megvalósításában. Azonban úgy tűnik, a rekord alacsony kamatlábak mégsem elegendőek ahhoz, hogy magas legyen a magyarok kölcsönfelvételi kedve. Az MNB statisztikája szerint májusra drasztikusan visszaesett a lakáshitelek és babahitelek felvétele. 2020 márciusához képest májusban körülbelül 20 milliárd forinttal kevesebb összeg került felvételre. Tehát a járvány-hatás a lakáshitelek piacán májusra tetőzött be. Utoljára ilyen alacsony számadatot 2018 tavaszán mutattak ki.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest