Hírek Színes Térség Top

Sikeres a maroslelei könyv örökbefogadás

Július második óta fogadhatók örökbe a Maroslelei Könyvtár azon régi kötetei, melyeket különböző okok miatt leselejteztek, de azok élvezeti értéke ezzel csöppet sem változott. A mintegy félezernyi könyv több mint negyede már új gazdára talált. Fotó: Facebook/maroslele könyvtár

Boldogok lehetnek a maroslelei olvasók, könyvgyűjtők, ugyanis a hónap eleje óta saját könyvtárukat gyarapíthatják a községi könyvtár állományából törölt könyvekből. A közel ötszáz kötet átböngészése pedig külön kalandot jelenthet, hiszen egy könyvtár könyvei közt bármi előfordulhat.

– Azokat a könyveket lehet a hónap eleje óta örökbe fogadni, melyeket hosszabb idő óta nem kölcsönöztek ki az olvasóink, illetve melyeket azért kellett leselejtezni, mert azok tartalmilag mára elavultak – mondta érdeklődésünkre Rózsa Anikó könyvtáros, aki azt mondta, hogy az örökbefogadási akció sikeresnek bizonyult a marosleleiek körében.

Az akcióba bevont közel félezernyi, a könyvtári állományból törölt könyvek majd több mint negyedét, már el is vitték az olvasni vágyók, illetve a házi könyvtárukat gyarapítani szándékozók, ami érthető, hiszen azokat kötetenként öt-tíz forintért lehet örökbe fogadni. De aki nagyobb tételben válogat vagy ha halmozottan hátrányos, akkor még ettől a kis összegtől is eltekintenek.

– Vegyes témájú könyvek kelnek el, azaz nem úgy jönnek az emberek a könyvtárba, hogy egy-egy bizonyos könyvet keresnek – tette hozzá a maroslelei könyvtáros.

Az örökbefogadási akció egyébként addig tart, míg körülbelül el nem fogy a készlet.

***

A Maroslelei Könyvtár nem az egyetlen, mely nem a MÉH-be viteti az állományából törölt köteteket. Az, hogy az olvasók rendszeresen és minimális összegért cserébe magukkal vihetik ezeket a könyveket, rendszeres (általában évenkénti alkalmakat jelentő), bevett és országos gyakorlat a bibliotékákban. Jó járnak vele a könyvtárak és jól a könyvbarátok is. Az előbbiek a könyvek elszállításának. Elajándékozásának terheitől mentesülnek, míg az utóbbiak – főleg ahol nem működik antikvárium – kedvüknek, érdeklődésüknek megfelelő olvasmányokra bukkanhatnak, ráadásul nagyobb összegek befektetése nélkül. Azaz végül mindenki jól jár.