Hírek Térség Top

Napelempark épül Magyarcsanádon

Nem csak áramot termel az Árpád utca végén lévő napelempark, de majdan helyi iparűzési adót is fizet a község kasszájába. A kép illusztráció.

Egy magánberuházónak köszönhetően egy 1,6 hektáros 120 kW-os napelempark készül a magyarcsanádi Árpád utca végén. Az ehhez szükséges földkábel lefektetéséhez még az idén januári ülésén járult hozzá a helyi képviselő-testület, mely egyébként a napelempark területét is eladta a befektetőnek.

A cölöpözést és a vázépítést követően elkészülő abszolút környezetbarát kiserőmű az áramot az országos hálózatba táplálja be, de az vélhetően a legközelebbi fogyasztókhoz kerül, azaz mégiscsak a helybéliek fogyasztják majd el. A napelempark létesítése azért is kedvező a községnek, mert a beruházó majdan helyi iparűzési adót fizet a községnek, ami a közös kasszát gyarapítja.

Magyarcsanád nem az egyetlen település a makói járásban, ahol hasonló napelempark működik. Az egyik legszembetűnőbb a makói elkerülő út mellett, illetve a makói kórház udvarán működő.

A járás legkörnyezetbarátabb energiafelhasználójának számító Pitvaros önkormányzata – ahogy arról még 2013-ban beszámoltunk  – még 2011 nyarán pályázott arra, hogy a helyi művelődési ház és a tornaterme elektromos áram fogyasztását ne a szolgáltatótól kelljen vásárolnia, hanem maga termelhesse meg napelemekkel. A pályázaton a beruházás 46 millió forintos összköltségének 85 százalékát 39 millió forintot nyertek, ebből szerelték fel a két intézmény tetejére a 128 darab, egyenként 240 watt teljesítményű napelemet. A megtermelt energiát az épület világítási és gépészeti rendszere használja fel. A napcellák teljesítménye várhatóan összesen 30,72 kW, míg az általa előállított energia: 35 ezer 362,5 kWh évente, ezért amikor az épületekben nincs vagy alig van fogyasztás, akkor a termelődő áramot visszatáplálják az áramszolgáltató hálózatába. S hogy mennyit, ezt egy oda-visszamérő villanyóra mérik. A községben egyébként mintegy 4500 napelem található, több, mint ahányan ott laknak.

Az európai unió által támogatott beruházás ráadásul évente 32,9 t tonnával csökkenti az ország szén-dioxid kibocsátását, azaz komoly környezetvédelmi szerepet is betölt. A pitvarosi mini naperőmű évente 2 millió forint értékben termel elektromos energiát, s ezzel jelentősen csökkenti a község intézményeinek áramszámláját.

De napelemeket szereltek – többek közt – a nagylaki határállomás tetejére, s ugyancsak napelemek kerültek a felújított községházák tetejére, Apátfalvától Kövegyen, Királyhegyesen át egészen Nagyérig, Nagylakig és Csanádalbertiig.

Lázár János, még miniszterelnökséget vezető miniszterként egy 2018. januári kormányinfó jelentette be, hogy mindent megtesz a kormány, hogy hazai tulajdonban lévő naperőműparkok épüljenek. Ezért támogatja a földművesek napelempark-létesítését. Lázár János akkor elmondta 3000 ilyen kisebb naperőműpark létesülhet a program következtében. A földművesek kedvezményeket kapnának ahhoz, hogy saját területükön ilyen fél megawattos létesítsenek. Termelőnként egy engedélyhez nyújtanának támogatást, kedvezményes hitelt és földvásárlási lehetőséget.