Hírek Térség Top

Sikeresnek bizonyult a maroslelei üveggyűjtés

A maroslelei községháza udvarán elhelyezett konténerbe keddenként lehet beledobálni mindazokat az üvegeket, melyeket a boltok nem váltanak vissza. Az üveggyűjtés, melyet egy közfoglalkoztatott felügyel, egy-kettőre népszerűvé vált a faluban. Érthető okok miatt. Képünk illusztráció.

A községháza udvarába a Petőfi utcai kapun lehet bejutni, hogy – immár hetek óta – reggel fél 8 és délután 3 óra között bárki betehesse a kereskedelembe visszaválthatatlan üvegeit.

A színes és a fehér üvegeket külön-külön lehet elhelyezni, csak egyetlen feltétellel, hogy azokról előtte el kell távolítani a kupakokat, fedőket, gyűrűket.

Hogy mi kerülhet a konténerbe? Mindenféle készült befőttes-, ásványvizes üvegpalack, a röviditalok palackjai, a borosüvegek, a sörös- és a szörpös üvegek, a konzervek üvegjei, a bébiételes palackok. Ezeket azonban otthon előbb mind ki kell mosni!

Nem rakható a konténerbe azonban másféle, üveget is tartalmazó dolog, így villanykörte, neoncső, szemüveg, hőálló üvegtál, tükör vagy ablaküveg.

– Keddenként jönnek és hordják az emberek az üvegeket a gyűjtőkonténerbe. Egy közfoglalkoztatott dolgozónk felügyeli, hogy kizárólag csak az kerüljön bele, ami megfelel az előírásoknak. A gyűjtés ezen formája – az eddigi tapasztalataink szerint nagyon jól bevált, megszerették a marosleleiek. Már csak azért is, mert így az üres és a boltban visszaválthatatlan üvegeket így nem kell otthon kerülgetni, nem növeli az otthon keletkezett kommunális szemét mennyiségét, s másod nyersanyagként így újra felhasználhatóvá válik, nem terheli a környezetet – mondta érdeklődésünkre Drima Tibor, Maroslele polgármestere.