Hírek Makó

Farkas Éva Erzsébet, Botlik Anita és Csermák Szilvia volt a Közös Nevező vendége

A Rádió 7 Közös Nevező című műsorában szó esett többek között a START Járdaprogramról, a piac garanciális javításáról, a szülészeti és nőgyógyászati osztályról és a SzabadON fesztiválról is.

Farkas Éva Erzsébet a szerdai Közös Nevezőben kiemelte: fontos célkitűzéseik közé tartozik a városüzemeltetési feladatok körében a járdaprogram. A polgármester felidézte az utóbbi években miként is valósult meg a program, így többek között elhangzott az is, hogy 2017-ben 4,7 kilométer, 2018-ban 6,8 kilométer, 2019-ben pedig 7 kilométer hosszúságú járdaszakasz újulhatott meg, illetve épülhetett, de ehhez csatlakozott a START program is, amely további kisebb szakaszok megvalósítására adott lehetőséget.

A polgármester elmondta, az idei évben ezt szerették volna folytatni, de az adóbevételek és a járványügyi helyzet felülírt mindent, minden önkormányzati beruházást, így abban az ütemben, ahogy szerették volna folytatni, úgy az idei évben a járdaprogram nem valósulhat meg, csak a START Járdaprogram keretein belül, amely 1540 méter hosszúságú járdaszakaszt jelent, két munkacsoport közreműködésével.

Szó esett továbbá a Kálvin és a Tulipán utcai rendelők felújításáról is. Mint a polgármester rámutatott, a járvány mindent felülírt, viszont a képviselő-testület úgy döntött, hogy azon beruházások vagy támogatások, amely az egészségügyhöz köthetőek, azokat önerőből, ameddig csak tudják, biztosítják, így mindkét fejlesztés folytatódik.

A szülészeti és nőgyógyászati osztály Vásárhelyre való áthelyezése kapcsán Farkas Éva Erzsébet aláhúzta: a járványügyi helyzet miatt került át, az átcsoportosítások következtében például Szegedről is került át Makóra osztály. Nem az egész szülészet-nőgyógyászati osztály került át Vásárhelyre, hiszen a járóbeteg ellátás megmaradt Makón, maga csak a szülészetet helyezte át Vásárhelyre Kallai Árpád – hangsúlyozta. A testület kérte a főigazgatót, hogy amint megszűnik a járványügyi helyzet, kerüljön vissza az eredetiek szerint. S bár megszűnt, de továbbra is készenléti állapot van az egészségügyi intézményekben, ezért nem kerülhetett vissza, de – hangsúlyozta – már abban a pillanatban, ahogy a rendkívüli jogrend megszűnt, másnap már személyesen egyeztetett erről Kallai Árpáddal, aki szintén amellett van, hogyha megszűnik a jelenlegi helyzet, akkor visszakerüljön, de pontos időpontot nem lehet mondani jelenleg.

A piac garanciális javításai is fókuszba kerültek a beszélgetés során, amelynek részleteiről ide kattintva olvashat.

A szúnyoghelyzet kapcsán a polgármester elmondta: alternatív megoldásokat próbáltak keresni, hiszen légi gyérítésre nincs lehetőség, csak külön engedéllyel, amely kérelmet benyújtották és így kerülhet rá sor, de a lakosság segítségét is kérik ebben.

Csermák Szilvia a nagy esőzések kapcsán elmondta, képviselőként kapott bejelentéseket, igyekezett eljutni a helyszínekre, főképp Honvéd városrészben. Itt megtekintették többek között a csapadékvíz elvezető rendszert és a szivattyúházhoz is elmentek, a Jángori csatorna tisztítására is sor kerül, de a hulladék még mindig nagy problémát jelent.

Farkas Éva Erzsébet a SzabadON fesztivál ötletéről és célkitűzéséről is beszélt a Közös Nevezőben, ahol a harmadik hétvége programjait is ismertette, amelyeket ide kattintva tekinthet meg.

Botlik Anita fogadóórájáról számolt be a rádió hallgatóinak, amelyen a csapadékvíz elvezetés volt a legtöbbet emlegetett probléma, de számos más témában is keresték a képviselőt. A műsorvezető kérdésére továbbá elmondta, folytatja vállalkozói kerékpártúráját is, hiszen folyamatosan hívják.

 

Borítókép: Facebook / Farkas Éva Erzsébet