Hírek Térség

Radó Tibor volt a Közös Nevező vendége

Pitvaros polgármestere volt a Rádió 7 Közös Nevező című műsorának vendége, amelyben többek között a települést érintő beruházásokról is szó esett.

Radó Tibor elsőként a 4434-es út felújításáról számolt be, amelynek célja, hogy az autópályától Mezőhegyesre kényelmesebb legyen az eljutás, de emellett kiemelte a kerékpárút építését is, amely fontos Pitvaros számára, hiszen hiába a megyehatár, sokan járnak át Mezőhegyesre. A felújítás kapcsán októberre várják az engedélyes tervek elkészülését.

A polgármester rámutatott, az útfelújítás része a körforgalom megújulása is, hiszen ha a két út nem is keresztezi egymást, de a nagy járművek Mezőhegyes irányából arra jönnek, így szinte minden évben javítani kell rajta, most pedig egy komolyabb javításra kerül sor.

Mint a beszélgetés során elhangzott, Pitvaroson az utóbbi tíz évben majdnem minden közintézmény fel lett újítva, vagy el lett kezdve a munka, ennek kapcsán a polgármester kiemelte: az öregek napközi otthonában van még feladat, de az akadálymentesítést megoldották már.

Az iskola korábban külsőleg megújult, most pedig egy félmilliárd forintos pályázatból belülről is megújulhat, többek között az informatikai és az elektromos hálózat is, de új bútorokat és eszközöket is vásárolnak majd, várhatóan pedig a 21/22-es tanévet már ott szeretnék kezdeni, a következő tanévben több helyszínen zajlik majd az oktatás.

A katolikus templom is belső felújítás előtt áll, ennek kivitelezése augusztusban fog megkezdődni, a templom búcsúja után. Az evangélikus templom viszont nehezebb helyzetben van, hiszen mint Radó Tibor elmondta, néhányan látogatnak már csak istentiszteletre, és az is az imaházban zajlik, pedig a mostoha sorsú épület gyönyörű lehetne, és Pitvaros éke lenne, ebben pedig mindenki próbál segíteni, hogy megmentsék. A templomból így zeneiskolai koncerttermet szeretnének létrehozni, teljes átalakítás nélkül, így pedig talán lenne rá pályázati forrás – mutatott rá a polgármester.

Mint elhangzott, a településen kevesebben mint 1400-an élnek, 10 év alatt mintegy száz fővel csökkent a szám.

Szó esett továbbá a zeneiskoláról is, illetve a közfoglalkoztatottakról is. Utóbbi kapcsán Radó Tibor elmondta: számuk mintegy 140-ről 30-ra csökkent, többen nyugdíjba mentek vagy elhelyezkedtek, a programban pedig próbálják a legjobbat kihozni az emberek képességeiből, vannak jó eredményeik, ilyen például a fűszerpaprika is. Továbbá hozzátette: több budapesti céget sikerült hazacsábítani, hiszen jobb adózási lehetőségeket nyújtanak, mint a fővárosban.

A vízibivalyok kapcsán a polgármester elmondta: a szaporításhoz még nem oldották meg a feltételeket, de tejtermelésben is gondolkodnak a továbbiakban, amelyet értékesítenének.

A közös önkormányzat kapcsán Radó Tibor a közös feladatok, az eredményesség és a gazdaságosság fontosságát emelte ki, továbbá hangsúlyozta: nagyon jó gárdával dolgoznak, meg kell becsülni a munkatársak eredményét.

A szennyvíz kezelési program is fókuszba került: egyedi szennyvíztisztító rendszert alakítanak ki, amely ismert rendszer már számukra, hiszen ezt alkalmazták már korábban Pitvaroson.

A civilszervezetekről is szó esett a Közös Nevezőben: ennek kapcsán Radó Tibor rámutatott, jól működnek a civil szervezetek a településen, továbbá a véradás fontosságára is felhívta a figyelmet.