Hírek Térség Top

Két csapással végeznek a maroslelei szúnyogok zömével

Ma napszállta előtt repülőgéppel, holnap pedig földi meleg ködös módszerrel gyérítik a szúnyogokat Maroslelén.

Nem csak Apátfalvát és Magyarcsanádot, de Maroslelét is meglátogatja m napszállta előtt a Katasztrófavédelem jóvoltából a szúnyoggyérítést végző repülőgép. Épp ideje, mert a kis vérszívó olyan alaposan elszaporodtak a faluban, hogy szinte lehetetlen tőlük a szabadban tartózkodni.

– A repülőgépes gyérítés utána következő napra, azaz szerdára az önkormányzatunk is rendelt pluszban földi meleg ködös szúnyoggyérítést, melyet Csordás Csaba képviselőnk intéz. Reméljük hasznos lesz, bár már a legutóbbi katasztrófavédelemtől kapott gyérítés is nagyon hatásos volt – mondta érdeklődésünkre Drimba Tibor, Maroslele polgármestere.

A permetezés során kijuttatott Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer csekély mennyiségben (ez hektáronként csupán hat decit jelent) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, a melegvérű állatokra és az emberekre nem veszélyes és a hatóanyaga néhány óra alatt le is bomlik.

A szakemberek azt javasolják, hogy a permetezés előtt mindenki gyűjtse össze vagy takarja le a szabadban tárol gyermekjátékokat, ruhákat, élelmiszereket, evőeszközöket. És a permetezés idejére, majd azt követően legalább egy órán át tartsák zárva az ablakokat, ajtókat, s ne használják a külső szellőztető rendszereket.

A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt meg kell mosni, ahogy egyébként is, s nem szabad a permetezést végző autó közelében lenni. Érdemes az tudni, hogy bárki tehet a szúnyoginvázió ellen, ugyanis a szabadban, fedetlenül tárolt edényekben, illetve a különféle tárgyakban felgyűlt esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák, ezért érdemes ezeket az edényeket rendszeresen kiüríteni, vagy azokat akár csak letakarni.