Nagy Tibor és Maczelka Róbert a Trianon motoros emléktúra utolsó állomásához érkezett. Mint közösségi oldalukon írják: rengeteg élménnyel, és új barátságokkal gazdagabban térnek haza.

Szombat reggel a fogarasi szállásukat elhagyva Lupény felé vették az irányt: a 250 km-es úton Fogaras, Szeben, Hunyad vármegyéket érintették a túra résztvevői. Mint közösségi oldalukon beszámoltak róla, az idő ismét nem volt kegyes hozzájuk, bőrig áztak, de az élmények kárpótolták őket.

– A sárga esőkabátunkat a mai nap is fel kellett vennünk az eső miatt, viszont a Fogaras-Petrozsény útszakasz fantasztikusan gyönyörű! Kiváló aszfaltos az út, a Transalpina minden motoros álma! Egy életre szóló, feledhetetlen élmény. 1500 m-ig kapaszkodtunk fel, aztán Petrozsénynél letértünk Lupény felé – számoltak be róla szombaton.

Fogarastól Nagytalmácsig Fogarasföldön haladtak a Fogarasi-havasok és Királyföld vonulatánál, majd Nagytalmácstól a Szebeni-havasokat érintve a Szászvárosi-havasokon keresztül értek Lupénybe.

– Délután megérkeztünk Lupényba, a Zsil-völgyébe, ahol Orosz Gergő és családja várt minket nagyon nagy szeretettel. Ekkor már az eső is elállt, kisütött a nap, és együtt megnéztük a várost. Lupény bányaváros. Gergő elmondta, hogy 1995-ben még kb. 30.000 lakosa volt a városnak, mára már csak 18.000 ember lakik itt, akik közül megközelítőleg 2.000 fő az, aki magyarnak vallja magát. Az elvándorlás a bányák bezárásának köszönhető. Az itt élő lakosság kénytelen volt máshol boldogulást találni. Azonban akik még maradtak, őrzik nyelvüket és hagyományaikat. A magyar ünnepeket a képeken látható kopjafánál szokták megünnepelni. Gergő elmondta még, hogy fontosnak tartja, hogy amit a nagyapáitól tanult, azt kötelessége átadni a gyerekeinek és unokáinak, hogy ők is továbbvigyék azt az utókornak. A kopjafára feltűztük mi is a magunkkal hozott nemzetiszín szalagot (kislánya, Orsi segítségével) – osztották meg.

 

Vasárnap elérkeztek útjuk utolsó napjához: Lupényből Orsováig 250 kilométert tettek meg Krassó-Szörény vármegyében.

– Tegnap megbeszéltük Gergőékkel Lupényban, hogy ma reggel együtt kilátogatunk a Trianon kapuhoz, azonban annyira szakadt az eső, hogy nagy sajnálatunkra inkább eltekintettünk ettől. Mindenképpen visszatérünk még ide, és akkor bepótoljuk. Elindultunk a motorokkal, és Orsova felé vettük az irányt. A táj ezen a szakaszon is varázslatos volt. Érintettük Herkulesfürdőt, ami a monarchia idején császári üdülőhely volt, Sisi is gyakran megfordult itt. Sajnos az idő rövidsége miatt magát a hajdani fürdőhelyet nem néztük meg, pedig egykoron pazar hely volt. Fedett teraszokkal, a kabinok vörös márvánnyal voltak kibélelve, az egyik kupolára pedig rákerült Diana istennő szobra is. Az épület gazdátlan, romos állapotban van, egy-két éven belül az enyészet martalékává lesz – olvasható a vasárnapi bejegyzésben.

– Herkulesfürdőt elhagyva megérkeztünk Orsovába a szálláshelyünkre. Gyönyörű látvány tárult elénk, ahogy begurultunk a városba. A Duna olyan kék, mint az Adriai-tenger. A Vaskapu a Kárpát-medence legnagyobb részének egyetlen kifolyása a világtenger irányába. Több magyar vonatkozású látnivaló is van itt. Az egyik ilyen például a Korona Kápolna emléktábla, aminek a története, hogy 1849-ben a Szent Koronát Szemere Bertalan társaival menekülés közben Orsova közelében rejtette el. A császáriak árulás segítségével 1853-ban megtalálták a magyar koronázási kincseket. A rejtek helyén kápolnát emeltettek, a Magyarok Védőasszonyának Szűz Máriának tiszteletére, amely a vaskapui vízierőmű építése során víz alá került, és elpusztult – mutattak rá.

–  Rengeteg élménnyel, és új barátságokkal gazdagabban térünk haza. Reméljük, és biztosak vagyunk benne, hogy a határon túl élő testvéreink még sokáig megőrzik magyar identitásukat. Segítsünk nekik! Motorjainkkal körberajzoltuk (egyenlőre Ukrajna és Szerbia kivételével) a történelmi Magyarország hajdani határvonalát. Fizikai és szellemi megpróbáltatásokon vagyunk túl. Ezzel tisztelgünk az ősök emléke előtt. Reméljük Trianon tragédiája még sokáig nem vész a feledés homályába. Hajrá Fiume, Szlovénia, Ausztria, Felvidék, Ukrajna, Erdély, és Vajdaság! – emelik ki a bejegyzésben.

 

Forrás: Facebook / Trianon motoros emléktúra

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest