Hírek Térség Top

Minden árkot felújítanak Magyarcsanádon

Kétszázmillió forintot nyert arra a Magyar Falu Programban a magyarcsanádi önkormányzat, hogy rendbe tétesse a községi árokrendszert. Jelenleg is zajlanak a munkálatok előkészületei.

Az elnyert összegről még április közepén kapta meg a hivatalos értesítést a község önkormányzata. Jelenleg az előkészítés zajlik, a munkálatok a tervezés és a közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően akár már az idén elkezdődhetnek.

A munkálatok egyébként a falu egészében folynak majd. Azaz az összes meglévő utcai árok felújítását elvégzik majd az elnyert összegből. A magasabban fekvő részeken azonban jelenleg sincsenek és ezután sem épülnek majd belvízelvezető árkok hiszen ott eddig sem volt és ezután sem lesz rájuk szükség. Az árokfelújítás nem csak azok kotrását, a meder mélyítését jelentik majd, de a kapubejárók alatti átereszek rendbetételét is. Ezeknél, ha már rosszak, akkor a támfalakat is újjáépítik. Új bekötés azonban lesz a faluban, megpróbálják a Jókai utcai belvízelvezetőt összekötni a Bánát utcaival. A beruházáshoz a magyarcsanádi önkormányzatnak nem kellett önerőt biztosítania. A majdani munkálatok egyébként nyolc-kilenc kilométernyi belvízelvezetőt, azaz utcai árkot érintenek a községben. Farkas János polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy jelenleg is zajlik a leendő beruházás előkészületei.

***

A települések belvízelvezetésének megoldására másfél milliárd forintot is meghaladja az a pályázati forrás, amelyből 12 Csongrád-Csanád megyei település fejlesztési elképzelései valósulhatnak. A megyei közgyűlés március 13-i határozatát megerősítve, a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint Irányító Hatóság még április 15-én döntött a megyei projektek támogatásáról. A beruházások zöme az önkormányzatok vízrendezési, csapadékvíz elvezetési feladatainak megoldását szolgálja, de van köztük turisztikai célú fejlesztés és bölcsődeépítés is. Gémes László, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program megyei szintű koordinálásáért felelős közgyűlés elnöke a nyertes pályázatok kapcsán a közelmúltban közölte, hogy a TOP keretében, a 2014-2020-as, most záródó fejlesztési ciklus ideje alatt több, mint 35 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett a megyébe, amely 58 település közel 260 fejlesztési elképzelését támogatta. (Ezek egyike a magyarcsanádi önkormányzaté.) Ugyanakkor közölte, hogy a nyertessé nyilvánított 12 pályázaton kívül van még néhány, az idei évben benyújtott pályázat, amely még elbírálás alatt áll.