Hírek Térség Top

Akár újranyithatnák a nagylaki ovit, de…

A szükséges gyereklétszám már megvan, s most keresi a fél évtizede kényszerűségből bezárt óvodaépület felújítására a megfelelő pályázatot a nagylaki önkormányzat. Archív képünkön, gyerekek a nagylaki óvodában 2015 nyarán

Kolozsvári Rozália polgármesteri programja egyik pontja és álma a nagylaki óvoda újranyitásának terve.

– Bár öt esztendővel ezelőtt elfogytak a községi óvodából a gyerekek, de idén szeptemberben már tíz óvodáskorú kisgyerek is él a faluban, azaz akár meg is nyithatnánk újra az óvodánkat, hiszen nyolc kisgyerekkel már működhet – mondta érdeklődésünkre a község polgármestere. Hozzátette, hogy az intézmény újranyitása előtt van egy kis bökkenő. – Öt éve lakatlan az ovi elég régi épülete, így felújításra szorul. Csakhogy ezt önerőből nem tudná elvégeztetni az önkormányzat, pályázati forrást viszont egyelőre nem találtunk rá. Működő óvodákra vannak pályázatok, újranyitásra azonban nincs – tette hozzá a községvezető.

Kolozsvári Rozália egyébként is fontosnak tartja a fiatalok helyben tartását, ahogy a képviselő testület is, mely az újszülöttek támogatását 50 ezerről 100 ezer forintra emelte, és letelepedési támogatásként 300 ezer forinttal tudják segíteni az ingatlant vásárló fiatalokat. De tervezik a jogosítvány megszerzésének támogatását is.

***

Mint arról öt éve beszámoltunk: 2013-től küzdött a nagylaki önkormányzat egészen 2015 nyaráig, hogy megmaradjon a község óvodája, akkor azonban feladták, s szeptember elsejével be is zárták a helyi óvodát. Az akkor Gyarmati András polgármester vezette önkormányzat az ovis korúak más településre szállításához buszra adott be 10 milliós pályázatot, hogy azzal a magyarcsanádi és az apátfalvi óvodákba szállítsák majd a kicsiket. Az akkori szülők egy része nem is oda, hanem a csanádpalotai vagy a magyarcsanádi oviba vitte gyermekeit, ugyanis azok munkába menet és onnan jövet is könnyedén útjukba eset. A 2 óvónővel és 1 dajkával működő kisdedóvó bezárásának akkor prózai oka volt: ugyanis egyszerűen elfogytak belőle a gyerekek. Az utolsó tanévben két gyerek ballagott el most az óvodából, így három maradt, ez pedig alatta volt a előírt minimális nyolcas létszámnak.

Az óvoda megmentése érdekében kedvezményes lakhatást is ajánlott a község a hozzájuk beköltöző kisgyermekes családoknak. Az egyik kereskedelmi tévé riportja után ötvennél is több család jelentkezett, hogy szívesen Nagylakra költözne, s gyermekét a helyi oviba íratná, cserébe a kedvező lakbérért.

Az intézmény fenntartására egyébként az akkoriban az évi százmillióból gazdálkodó község sokat költött, volt, hogy 5,8 millióval egészítette ki az évi 2,5 milliós központi normatívát de még azután is 2,7 millióval, hogy az állam 2014-ben vállalta a dolgozók bérének kifizetését.