Hírek Térség Top

Napelemes fűtést is kap a nagyéri művelődési ház

A Magyar Falu Programban nyert a napokban a közösségi terek fejlesztésére harminchárom millió forintot a nagyéri önkormányzat. Ez a pénz a művelődési ház modernizálását teszi lehetővé. Napelemes fűtéssel, mozgáskorlátozott mosdóval és nagyteremre vágandó négy ablakkal.

A nagyéri önkormányzat a Magyar Falu Program úgynevezett közösségi tér fejlesztése pályázatán indult, s nyert el harminchárom millió forintot. Ennek köszönhetően újulhat meg a helyi művelődési ház, ahová napelemmel táplált hűtő/fűtő klímát szeretnének beszereltetni, illetve négy ablakot szeretnének vágatni a nagyteremre, hogy az természetes fényt kapjon. De a kor követelményeinek megfelelően szeretnének kialakítani az épületben egy mozgáskorlátozott mosdót is.

A község költségvetése olyan kicsi, hogy ezt saját erőből nem tudnák megvalósítani, az eddigi pályázataikat is csak szakaszonként tudták. A művelődési házzal kapcsolatos pályázatot nem csak az épület többségében belső modernizációját teszi lehetővé, de tartalmazza egy közművelődési szakember egy évig való foglalkoztatásának költségeit is.

***

A község egyébként jól áll nyertes pályázatokkal, hiszen az óvodaudvar rendbetételét, a tavaly, szintén Magyar Falu Programban elnyert, ötmillió forintos támogatás tette lehetővé.. Ebben benne van az óvoda udvara díszburkolása, a balesetveszélyes kerítés cseréje és új udvari játékok vásárlása is.

Az úthálózat fejlesztésére is harmincmillió pályázott Nagyér, ugyanis a község útjai közül néhány meglehetősen rossz állapotban van. Ezeket szeretnék a nagyon erős, üvegszálas szövésű, aszfaltráccsal megerősíttetni. Ezt a rácsot lerakják az emulzióba, majd erre hengerelnek rá egy hatcentis kopótéteget, így biztosítva, hogy hosszú időn keresztül jók legyenek majd az utak. Az úthálózat tervezett fejlesztése, a Rózsa utcát, a Rákóczi utcát érinti, s a volt tsz-telepre vezető utat is szeretnék a fent említett módszerrel megerősíttetni.