Hódmezővásárhely könyvtárbuktája intő jel kell legyen a makói önkormányzat számára is: legfőbb ideje, hogy felpörögjön a Hagymatikum-beruházás, mert a kormány érthető módon eláll azon nagyprojektek támogatásától, melyekkel nem haladnak az önkormányzatok.

Másfél hete robbant a bomba: a Márki-Zay Péter-féle balliberális városvezetés két és féléves szerencsétlenkedését, variálását megunva a kormány nem járult hozzá a hódmezővásárhelyi új könyvtár és tudásközpont támogatási szerződésének módosításához, azaz Vásárhely elbukta a Modern Városok Program keretében 2017 óta tervezgetett ötmilliárd forintos könyvtárprojektet. A megyei jogú városban hatalmas a csalódottság, az elkeseredettség és a felháborodás, a lakosság jogosan követel magyarázatot, hogyan fordulhatott elő, hogy a városvezetés töketlenkedése miatt a helyi közösség elesett egy modern bibliotékától, tudásközponttól, infóponttól, e-ponttól, közösségi tértől, illetve háromszáz férőhelyes mélygarázstól.

A kormány döntése persze korántsem volt meglepő annak tükrében, hogy a vásárhelyi önkormányzat az elmúlt két évben csak variálgatott az építkezés helyszínével, ugyanakkor nem haladt a projekt előkészítésével, vagyis nem végezte el a szükséges munkát, miközben a polgármester az országos politikai cirkuszolásra és ellenzéki miniszterelnök-jelölti helyezkedésére helyezte a hangsúlyt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig már a május 14-i Kormányinfón egyértelművé tette: a koronavírus-járványtól sújtott jelenlegi gazdasági környezetben a kormánynak már nem lesz annyi pénze a városok fejlesztésére, mint korábban, hiszen a gazdaság újraindítása, a munkahelyteremtés és a családok támogatása felemészti majd az erőforrásokat. Azaz, amit az önkormányzatok eddig nem indítottak el, abból várhatóan már nem is lesz semmi…

Ami Makót illeti, a település ugyan – miután nem megyei jogú város – nem vesz részt a Modern Városok Programban, ugyanakkor az ide megálmodott nagyszabású Hagymatikum-fejlesztés olyan beruházás, melynek volumene bizony vetekedik az MVP-program bizonyos elemeivel. Fontos tehát, hogy az önkormányzat odafigyeljen erre a projektre, és felpörgesse a beruházást!

Egy hónapja elemeztük: az elmúlt öt évben a kormány számos támogató döntést hozott a makói fürdőbővítéssel, -korszerűsítéssel és uszodaépítéssel kapcsolatban, rengeteg forrást rendelt a nagyprojekthez, ám egyelőre egyetlen kapavágás sem történt. A magyar kormány összesen mintegy 9 és fél milliárd forinttal támogatja, támogatná a Hagymatikum Gyógyfürdő bővítését és a Nemzeti Sportközpont által kivitelezett és működtetett uszodakomplexumot. Az önkormányzat az utóbbi hónapokban viszont alig-alig kommunikált a várva várt beruházásokról. Úgy fogalmaztunk: a jelek szerint a helyi turizmus fejlesztésének zászlóshajója elveszett az előkészítés útvesztőjében. A makóiak pedig nagyon várják, mikor indul végre a kivitelezés!

Lázár János, térségünk országgyűlési képviselője is kitért a beruházás ügyére a Rádió7 Közös nevező extra című műsora vendégeként csütörtökön. A képviselő is figyelmeztetett, igyekeznie kell a fürdőprojekttel a makói önkormányzatnak, nehogy úgy járjon a fejlesztéssel, mint ahogy a hódmezővásárhelyi könyvtár ügye végződött.

– Minden olyan beruházásnak, minden olyan városban, ahol az önkormányzat nem végzi el a szükséges munkát, ez lehet a sorsa. Ebben biztos vagyok, és hozzáteszem, ha makóiak nem csipkedik magukat, és nem kezdik el a fürdő építését időben, ők is így járhatnak. A kormány nagyon helyesen oda ad pénzt, ahol van megvalósítási képesség. Azoknak, akik nem dolgoznak, és nem foglalkoznak a programok megvalósításával, esélyük sincs rá, hogy megvalósuljanak a beruházásaik. Ahol nem kezdődtek el a beruházások az országban, azoktól a kormány előbb vagy utóbb el fog állni – mutatott rá Lázár János.

A politikus úgy megerősítette: a fejlesztés kulcsfontosságú, hiszen Makó számára egyedül a turizmus jelentheti a kitörési pontot, éppen ezért keményen lobbizik a kormányzatnál, hogy a megemelkedett építőipari árakra tekintettel biztosítson pluszforrást a fürdőbővítésre, illetve támogassa a fürdő mellé tervezett szálloda megépítését is. – Szeretném elérni, hogy ezt a két döntést még most hozza meg a kormány. Nem olyan könnyű, de mindenkinek az az érdeke, hogy ne álljon meg a gazdaság 2021-ben, 2022-ben vagy 2023-ban. Ezek a beruházások, egy 8-9 milliárdos makói fürdőfejlesztés és egy 4-5 milliárdos makói szállodaépítés szerintem ebből a szempontból az egész ország számára fontosak és hasznosak – hangsúlyozta Lázár János.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest