Hírek Térség Top

Harminc fát nyert Nagylak a fásítási programban

A különböző fákat három helyszínre ültetik majd ki. A község tíz gömbszivarfát, tíz ezüsthársat és tíz hegyi juhart nyert az országos fásítási program pályázatán. Archív képünkön árnyékban hűsölő nagylakiak egy korábbi falunapon.

– Eleve három helyszínre kértük ezeket, a játszótérre, a művelődési ház mellé, illetve az orvosi rendelőhöz. Ezeken a helyszíneken nincs már nagyon sok fa. Az 1980-as években épített orvosi rendelő környékén annak idején, amikor annak idején elkezdtem dogozni gyönyörű parkos rész volt, mára az ott lévő fák eléggé megcsúnyultak, s ott a vihar döntött is ki fákat, így ide gondoltunk tízet telepíteni, parkos részt kialakítva, ahogy a játszótér mellett is, hogy az oda kerülő fák árnyékot biztosítsanak. A művelődési ház udvaránál, ahol a falunapok szoktak lenni, pedig már egyetlen fa sincs. Így oda telepítünk még tízet. Ha bármilyen rendezvényt szervezünk majd ide, akkor jó lenne, ha egy kis árnyékokat nyújtanának – sorolta a helyszíneket Kolozsvári Rozália, Nagylak polgármestere.

***

Településfásítási programot az Agrárminisztérium indította ez a Vidékfejlesztési Programhoz, a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez valamint az Éghajlatváltozási Cselekvési Tervhez kapcsolódódik. Idén június 15-től minden tízezer fő alatti település pályázhatott belterületen ültethető fákra. Településenként 10-30 fát lehetett igényelni 12 ezer fa szinte azonnal gazdára talált. A pályázat a 2019 őszén indított Országfásítási Programhoz kapcsolódik, mely célja elsősorban a közterületek, valamint az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének fásítása. A fákat idén 2020 ősszel és jövő tavasszal ültetik majd el.

A Településfásítási Program a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Cselekvési Terve alapján a VP-20.2-16 „A magyar nemzeti hálózat működését szolgáló technikai segítségnyújtás” projekt keretén belül valósul meg, azt a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatja.

A fásítási programra egy félmilliárd forintos keretösszeget különítettek el, amely 12 ezer, úgynevezett sorfa beszerzését fedezi. Az Agrárminisztérium számára az állami tulajdonú KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja a fákat.