Hírek Kék hírek Ország-világ Térség

218 ezer dollárt akart tisztára mosni Szegeden

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a szerb férfival szemben, aki 2015-ben több mint 200 ezer dollárt próbált meg tisztára mosni. Nem a Tiszában.

A vádirat szerint az eljárás során ismeretlenül maradt személyek egy tajvani székhelyű vállalkozás ügyintézőinek adták ki magukat és küldtek egy megtévesztő elektronikus üzenetet – a céggel egyébként hosszabb ideje üzleti kapcsolatban álló – elektronikai alkatrészeket forgalmazó amerikai gazdasági társaságnak. A megtévesztő tartalmú üzenetben azt közölték az amerikai céggel, hogy megváltozott a bankszámla számuk és a továbbiakban az átutalásaikat új bankszámla számra teljesítsék. Mindezzel egyidőben a vádlott 2015. október 1-jén az egyik bank szegedi fiókjában egy akkor alapított, ugyancsak szegedi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjeként bankszámlát nyitott. A bankszámlára ezt követően röviddel 218 ezer amerikai dollárt utalt az amerikai gazdasági társaság, amelyet jóvá is írtak. A jóváírást követő napon a vádlott 110 ezer dollárt vett fel a bank szegedi fiókjában készpénzben, majd másnap a fennmaradó összeget is fel kívánta venni. Ezt azonban a vádlottnak már nem sikerült megszereznie, mivel a bankbiztonsági rendszereken küldött jelzés miatt a tranzakciót felfüggesztették, majd a fennmaradó összeget lefoglalták a büntetőeljárás során.

A vádlott mindezeket követően netbankon keresztül továbbra is megpróbálta az átutalást végrehajtani saját bankszámlái felé, de azok már eredményre nem vezettek.

A vádirat szerint a vádlott mintegy 61 millió forint bűncselekményből származó pénzt szerzett meg a bankszámlán történő jóváírással és tisztában volt azzal, hogy az általa megnyitott bankszámlára nem legális forrásból, hanem büntetendő cselekményből származó pénzek érkeznek.

A vádlott ténylegesen mintegy 31 millió forintot vett fel, míg a fennmaradó 30 millió forintnak megfelelő amerikai dollárt a lefoglalás megszüntetését követően kiadták a sértett tajvani cégnek.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség a szerb férfival szemben különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat.

A vádlott bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni – közölte az ügyészség.