Kiemelt hírek Térség

Szeptember hatodikán dönthetnek a kiszomboriak, hogy ki legyen a polgármester

Kiszombor alpolgármestere volt hétfő délelőtt a Rádió 7 Közös Nevező című műsorának vendége, ahol szó esett többek között játszótér bővítéséről, a szeptember hatodikára kiírt polgármester választásról, és arról is, hogy vajon indulni fog-e jelöltként.

Szirbik Imre elsőként arról számolt be, hogyan alakultak a településen a dolgok a veszélyhelyzet idején. Mint elmondta, próbálták a központi intézkedéseket betartatni és betartatni, első körben bezárták a bölcsődét, óvodát, idősek otthonát, az iskola pedig szerencsére tovább működhetett online rendszerben.

– Úgy vettük észre, hogy a község lakói is érezték a súlyát ennek a vírushelyzetnek és nem volt különösebb gondunk, mindenki betartotta a rendelkezéseket, amiket hoztunk – emelte ki. A műsorvezető kérdésére válaszolva elmondta, projekt nem maradt el a vírus miatt Kiszomboron, hiszen minden a végső stádiumában volt.

Az alpolgármester továbbá beszámolt arról is, hogy megújul a Szegedi utcai játszótér; hintákkal és kültéri felnőtt kondicionáló eszközökkel, azaz fitnesz eszközökkel bővül a játszótér, illetve gumitalaj burkolattal ellátott sportpark is épülhet majd.

A Rónay kúria kapcsán Szirbik Imre elmondta: a kúria felső szintjén kialakítottak egy gyönyörű kiállítótermet, ahol a család életét dolgozzák fel, egészen a rendszerváltásig. Kiemelte továbbá a rotundát is, mint turisztikai látványosságot, de mint fogalmazott, ez hála Istennek éppen felújítás alatt van.

Szirbik Imre felidézte a polgármesterrel elért sikereket és eredményeket, továbbá rámutatott arra is, hogy a képviselő-testület összetétele úgy változott, hogy nem tudott Szegvári Ernőné az új képviselőkkel együtt dolgozni.

– Próbálta, próbálta, és egy napon, számomra is váratlanul, egy testületi-ülés végén adtak egy lapot, hogy ezt még olvassam fel, és az az ő lemondása volt. Ez rendkívül rosszul érintett mindenkit, nem tudtuk, hogy hogyan tovább – elevenítette fel az eseményeket, illetve az azt követő kihívásokat, így többek között a koronavírus-helyzetet is. Véleménye szerint a változás lehet pozitív és negatív is, de ebben az esetben nem lett pozitív, a falu ezzel rosszul járt, hogy így választott – utalt a Hárman a változásért képviselőire és a bekövetkezett helyzetre. Hozzátette: „azt hiszem sokan már a választópolgárok közül is rájöttek, hogy nem biztos, hogy ezt akarta a falu.”

Az időközi választás kapcsán Szirbik Imre arról adott tájékoztatást, hogy a lehetséges három időpont közül a legkorábbit választották, így szeptember hatodikán dönthetnek a kiszomboriak arról, ki legyen a polgármester.

A műsorvezető érdeklődésére elárulta: azt mondta sokáig, hogyha sokan megkeresik, hogy szeretnék, hogy induljon, akkor valószínűleg elindulna polgármester-jelöltként. Hozzátette, a nemrégiben tartott termelői piacon feltűnően sokan megkeresték ezzel, így egyre közelebb kerül a döntéshez – ez viszont jelenleg még nem dőlt el Szirbik Imre válasza alapján, ha viszont indulna, társadalmi megbízatással vállalná, ennek köszönhetően pedig így a falu mintegy hárommillió forintot spórolna meg évente. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy miként tartja a kapcsolatot a térség több polgármesterével, hogyan segítik egymást.

Szólt továbbá a járdák és azt utak felújítását fontosságáról is, amely kapcsán megosztotta, hogy csütörtökön érkezett a hír, hogy megnyertek egy pályázatot, amelynek köszönhetően két utca is megújul, egy 17 millió forintos pályázatra is lett volna lehetőségük, amely keretein belül a Szegedi utca nagyállomás felőli végét jelölték ki, de ezt az önrész mértéke miatt a testület nem szavazta meg – véleménye szerint viszont meg lehetett volna valósítani.

A beszélgetés során szóba kerültek a további tervek, illetve Szirbik Imre arra is rámutatott, hogy minden intézményük kivétel nélkül fel lett újítva, ennek kapcsán pedig kiemelte az előző polgármester munkáját.

Közölte: a polgármester választáshoz július 18-án tudják átvenni a jelöltek az ajánlólevelet, amelyet augusztus harmadikán 16 óráig kell leadni. Szeptember 5-én 16 órát megelőzően van joguk lemondani a jelölést, a kampány pedig július 18-tól szeptember 6-án 19 óráig tart. Az indulóknak 95 aláírást kell összegyűjteniük, de érdemes ennél valamivel többet.

A közmunka-program kapcsán elmondta: kevés a közmunkás a településen, nagyon szívesen látnának még közmunkásokat, jelenleg 12 személyt tudnának felvenni. Ezt követően arról is beszélt Szirbik Imre, hogy szúnyoggyérítés is lesz a településen.

 

Borítókép: Rádió 7