Hírek Kék hírek Ország-világ Térség

250 milliót érő kábítószerrel érkezett – letartóztatták

A Szegedi Járásbíróság pénteken, harminc napra, elrendelte annak a szerb állampolgárságú férfinak a letartóztatását, akit kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt szerdán vett őrizetbe a rendőrség.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy július 7-én 0 óra 10 perc körüli időben 21 kiló heroint akart a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen Magyarországra becsempészni.

A megalapozott gyanú szerint a fenti időpontban a gyanúsított az általa vezetett gépjárművel belépésre jelentkezett Magyarországra. Az útlevél-ellenőrzést követő szúrópróbaszerű vizsgálat gyanúra adott okot, ezért a járművet kábítószer-kereső kutyával is megvizsgálták, majd további ellenőrzésre irányították a határátkelőhely munkatársai. Ennek során a járműben kialakított rejtekhelyekből és a gyanúsított ruházatából 32 csomagnyi, heroinra jellemző vegyületeket tartalmazó anyag került elő.

Az eljárás során lefoglalt kábítószer becsült feketepiaci értéke meghaladja a 250 millió forintot.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a magyarországi lakó és tartózkodási hellyel nem rendelkező, szerb állampolgárságú gyanúsított által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú – 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – melyre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne. Emellett megalapozottan feltehető az is, hogy a bűncselekményt – annak jellegére és a lefoglalt kábítószer mennyiségére figyelemmel – a gyanúsított szervezetten, ezidáig ismeretlen társaival követte el, így alappal lehet következtetni arra is, hogy szabadlábra kerülése esetén veszélyeztetné a bizonyítási eljárás eredményes lefolytatását különösen a cselekménnyel érintett, a büntetőeljárásban résztvevő vagy más személyek jogellenes befolyásolásával.

A bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény tárgyi súlyára, jellegére és a gyanúsított személyi körülményeire is figyelemmel, azokat együttesen értékelve enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, míg azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem vált véglegessé – közölte az ügyészség.