Hírek Makó Színes

Madárodú és papírsárkány is készült a héten a múzeum skanzenjében

Június közepétől augusztus végéig változatos táborokkal készül a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum. Ezen a héten a sakk és a fazekasság rejtelmeibe is elmerülhettek a gyerekek, de a kézműves programok mellett honfoglalás kori felszereléseket is magukra ölthettek.

A könyvtárban sakktábor, a múzeumban fazekas- és fiú tábor várta a fiatalokat hétfőtől péntekig, utóbbit az apátfalvi Szalamia János, a Bökény Népe egyesület vezetője vezette.

Mint portálunknak elmondta, az első nap az ismerkedésé volt a táborban, különböző játékokkal hozták össze a társaságot, mindenki bemutatkozott, majd elkezdődött a „farigcsálós munka”: egy akác gyalogpálcát díszítettek mintákkal, amelyet mindenki haza is vihetett.

– A második napunk egy nagyon dolgos napra sikeredett, akkor volt egy kis eső, de a sátor alatt nagyon jó helyünk volt. Madárodút készített mindenki; fűrészeltünk, szögeltünk, mértünk, rajzoltunk, és összeállt mindenkinek a madárodúja – avatott be minket a táborvezető.

A harmadik nap a „harcos nap” volt, amikor is honfoglalás kori felszerelésekkel ismerkedhettek meg a fiatal táborozók, illetve többet fel is próbálhattak, továbbá a kardforgatás rejtelmeibe is elmélyedhettek.

– Ennek a kardjátéknak, amit a fiúk rettentően szeretnek, a legfontosabb része a higgadtságnak a tanulása, hogy kicsi erő, és hogy hova célzunk, a visszafogottság. Ez egy nevelő célzatú játék, hiszen az agresszió minden fiúba ott van, meg akár lányba is, de hogy a kiélési formáját, a visszafogottságot, azt kell nagyon tanulni. Hát, az elején vannak ennek a tanulásnak – árulta el Szalamia János.

Csütörtökön a nagyobbak kopfaja-jellegű faragást végeztek fenyőfa pálcákra, a kisebbek pedig papírsárkányt készítettek, de lazításképp a kardozás sem maradhatott el, a különböző további játékok mellett. A pénteki nap egy kis meglepetéssel zárult, ahol további játékokkal búcsúztatták a résztvevők a tábort. Aki pedig lemaradt, annak sem kell csüggednie, hiszen a nyáron lesz még fiú tábor, illetve mint Szalamia Jánostól megtudtuk, ősmagyar tábort is szerveznek az egyesülettel Apátfalván.

A könyvtár és a múzeum táborai egészen augusztus végéig tartanak majd, a részletekről ide kattintva olvashatnak.