Belföld Kiemelt hírek

Beutazási szigorításokról döntött a kormány

Vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat. Külön kategóriába sorolják a magyar állampolgárokat és hozzátartozóikat, illetve a többieket. – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Aggasztó jeleket lát a kormány – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Gulyás Gergely, a környező országokban nő a fertőzöttség. Az első csatát megnyertük, emelte ki, az életet sikerült újraindítani, de meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről behurcoljuk, tette hozzá a miniszter.

A sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ami, ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulni. Horvátország egyelőre zöld, Ukrajna vörös, Románia sárga.

Minél jobban tudjuk kontrollálni a határokat, annál jobban meg tudjuk őrizni a biztonságot. A határellenőrzést szigorítani kell. – mondta a miniszter.

Szerda éjféltől vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat veszélyesség szerint – tisztifőorvosi határozatban. Sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ami, ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulni.

 

 

Vörös kategóriába tartozik: Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része.

Sárga kategóriába tartozik: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

Horvátország-. egyelőre a zöld kategóriában marad.

Augusztus 1-től, ha valaki sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, a tesztelés költségét magának kell viselni, ha nem akar kéthetes karanténba vonulni. Előtte az állam fedezi a vizsgálatokat.