Hírek Makó

Makóra szervezett táborokat a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata

Nemzetiségi táborok és közösségi célú programok támogatására pályázott a szervezet, amelyhez országosan mintegy 27 millió forintot kaptak a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi kapcsolatokért Felelős Államtitkárságától. Ezen az héten eleki román iskola alsósai érkeztek Makóra.

– Ezután a nehéz időszak után, amikor nem voltak találkozások sem egymással, sem a tanítókkal nagy boldogsággal töltötte el a gyerekeket, hogy lehetőséget kaptak erre az egyhetes kirándulásra. – mondta el portálunknak Gurzóné Szelezsán Anna.

A tanítónő egy másik osztályfőnök kollégájával 3.-4. osztályos 18 gyereket hozott a héten Makóra a Békés megyei Eleki Román Általános Iskolából. Jövő héten ugyaninnen jönnek majd felső tagozatos diákok. Mint megtudtuk tőle, elsősorban a strandolás a cél, így mindennap mennek a Hagymatikumba, ám ezen kívül számos más programot is szerveztek a diákoknak, hiszen a lényeg most az önfeledt szórakozás.

A szülőket előre tájékoztatták arról is, hogy ezen a héten azt kérik a gyerekektől, napközben ne, csak este használják a telefonokat, ezzel is elősegítve a személyes kontaktust, az együttlét örömét.

A nemzetiségi táborok megszervezésére a Miniszterelnökség pályázatán a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Dokumentációs és Információs Központja és a Csanádpalotai Román Nemzetiségi Önkormányzata, valamint a Medgyesegyházi Román Nemzetiségi Önkormányzat is nyert forrást. A makói táborokat is ebből szervezik meg.

A gyerekek Makón az Allium Apartmanban vannak elszállásolva, amelynek tulajdonosától megtudtuk, a koronavírusjárvány komoly nehézséget okozott nekik is, így nagyon örültek annak, hogy a táborokat náluk tartják meg.

Vetró Tamás azt is hozzátette: természetesen nagy hangsúlyt fektettek a takarításra, fertőtlenítésre valamint szájmaszkokat is kapnak a gyerekek, ezzel is szeretnének mindent megtenni annak érdekében, hogy semmi baj ne történhessen velük.