Hírek Kék hírek Ország-világ

Szabadlábra menne a kábítószerkereskedő

Megunta a fogdaéletet, ezért szabadlábra szeretne kerülni az a férfi, akit első fokon 10 évre ítéltek kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete miatt. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség azonban ezt nem tartja jó ötletnek.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta azzal a mezőtúri elkövetővel szemben hozott letartóztatást fenntartó határozat helybenhagyását, akit a Szolnoki Törvényszék elsőfokú ítéletével kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete miatt 10 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélt.

Az ítélet nem jogerős, mert az ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be. Az ügyészség a jogorvoslati nyilatkozata előterjesztésére három munkanapot tartott fenn.

A vádirati tényállás szerint a büntetett előéletű terhelt 2016-tól ismeretlen forrásból, különféle hatóanyag-tartalmú kábítószereket szerzett be részben saját fogyasztásra, részben azért, hogy azt másoknak rendszeres haszonszerzésre törekedve értékesítse.

A törvényszék az ítélet kihirdetését követően fenntartotta a vádlott letartóztatását.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség megítélése szerint, miután a terhelt vonatkozásában a szökés és az elrejtőzés valamint a bűnismétlés veszélye egyaránt fennáll, így esetében kizárólag a letartóztatás tekinthető szükséges és arányos kényszerintézkedésnek.

A letartóztatás fenntartása ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést, melyet akárcsak az elsőfokú ítélet elleni fellebbezés vonatkozásában, a Szegedi Ítélőtábla bírál el másodfokon – közölte az ügyészség.