Hírek Térség

Kormányhivatal: jogszabálysértő volt, hogy nem vették napirendre a testület feloszlását Csanádpalotán

Nem tehette volna meg Debreczeni István Csanádpalota polgármestere, hogy nem veszi napirendre a képviselők nagy többségének indítványát – ezt erősítette meg portálunknak Juhász Tünde, Csongrád-Csanád megye kormánymegbízottja.

„Amennyiben azt a történetet jogszerűen sikerült volna beadni, mindenféleképpen felterjeszteném, de sajnos ez nem így sikerült, úgyhogy én nem vagyok hajlandó részt venni szabálytalanságban és törvénytelenségben.”

Az alábbi mondatok Debreczeni István Csanádpalota polgármesterének szájából hangzottak el a keddi képviselő-testületi ülésen, amelyen nem volt hajlandó napirendre venni a képviselőknek a testület feloszlásáról szóló indítványát. A polgármester előtt Hajnal Péter aljegyző, és Paja Gábor külsős alpolgármester formai okokra, és a Szervezeti és Működési Szabályzatra hivatkozva szintén próbálta megindokolni, miért nem lehet megtárgyalni az indítványt.

Mint kiderült, mindhárman hazudtak.

A képviselőknek, és Csanádpalota egész lakosságának is. Mindezt ráadásul úgy, hogy pontosan tisztában kellett lenniük azzal, hogy amit mondanak, az nem igaz. Ugyanis mint portálunk megtudta, Debreczeni István egyértelműen jogszabálysértést követett el azzal, hogy nem volt hajlandó napirendre tűzni a képviselő-testület feloszlását.

Az önkormányzati törvény ugyanis – amely sarkalatos törvényként erősebb jogszabály, mint egy település Szervezeti és Működési Szabályzata – egyértelműen kimondja: a települési képviselők egynegyedének az ülés összehívásának indokát tartalmazó indítványára a polgármesternek össze kell hívni az ülést, és annak okáról dönteni kell.

– Ez alól nincs felmentés, nem létezik olyan jogi rendelkezés, ami kibúvót, mentességet adna egy polgármesternek – mondta el portálunknak a megyei kormánymegbízott.

Juhász Tündétől azt is megtudtuk, a Kormányhivatal egyáltalán nem értesült hivatalosan a csanádpalotai képviselők indítványáról. Ilyen esetben megvannak a szabályok, hogyan kell eljárni. Azt is a sajtóból tudták meg, hogy az ülésen elmaradt a képviselők indítványának megtárgyalása. Jelenleg pedig várják a jegyzőkönyv beérkezését, a Kormányhivatal csak ez alapján, utólag tud törvényességi felügyeleti intézkedést hozni.

A megyei kormánymegbízott azt is elmondta portálunknak, hogy abban az esetben, ha a képviselők újra beadott indítványára a polgármester nem hívja össze a testületet, vagy ismét nem hajlandó azt napirendre venni, akkor a Kormányhivatalnak törvényességi felügyeleti jogköréből adódóan kell összehívnia ülést, és megtárgyaltatnia indítványt.

Legutóbbi információink szerint egyébként a képviselők ma újra megkísérelték beadni az indítványukat, ám a Polgármesteri Hivatalban nem volt hajlandó tőlük átvenni senki sem.