Hírek Térség Top

Huszonhárom milliót nyert rendelőfelújításra Kövegy

Az 1960-as években épült rendelőben eddig nagyobb beruházás nem történt, most a Magyar Falu Programban nyert a modernizálására valamivel több, mint huszonhárom forintot a község önkormányzata.

Amit az 1960-as években modernnek tartottak, az mára rettenetesen elavult, ahogy történt ez a kövegyi háziorvosi rendelővel. Ez már csak azért is szembeötlik még a helybélieknek is, mert a szomszédos családsegítő épületét tavaly modernizálták egy 2016-os, TOP-os pályázaton elnyert huszonkétmillió forintból, majd avatták fel a szeptember tizennegyedikei falunapon (egyébként együtt a megújult községházával és könyvtárral).

Jól tudja ezt a Galgóczkiné Krobák Mária polgármester vezette községi önkormányzat is, ezért adott be a rendelőfelújításra pályázatot az önkormányzat. A Magyar Falu Programnak köszönhetően összesen 23 millió 181 ezer 154, (azaz huszonhárommillió-száznyolcvanegyezer-százötvennégy) forintot nyertek. Az erről szóló hivatalos értesítést a napokban kapta meg a községháza.

– Nagyon örülünk annak, hogy nyert ez a pályázatunk, így teljesen megújulhat a családsegítővel közös épületben működő orvosi rendelőnk is – mondta érdeklődésünkre Galgóczkiné Krobák Mária. Kövegy polgármestere hozzátette, hogy azt azonban még nem tudja, hogy a munkálatokat az épületen mikor kezdhetik meg, így azt sem, hogy az mikorra fejeződik majd be.

– Szerencsére nem kell kiírni a munkálatokra közbeszerzési eljárást, csupán árajánlatokat kell majd bekérnünk – tette hozzá a község polgármestere. Hozzátette, hogy az 1960-ben épült, s átadott kövegyi orvosi rendelőben egyébként az eltelt hatvan év alatt a tisztasági meszeléseken kívül nagyobb beruházás nem történt, így az mára nagyon elavult. A csanádpalotai háziorvos kétnaponta rendel a községben.

A kövegyi háziorvosi rendelő eszközparkja azonban már, szintén a Magyar Falu Programnak köszönhetően megújult, hiszen tavaly októberben – ahogy arról beszámoltunk – adta át a polgármester azt a 2 millió 784 ezer 588 forintot érő orvosi eszközparkot dr. Pásztor Kornélnak, a község háziorvosának, melyet a község szintén a Magyar Falu Pályázaton nyert. Ezek közt szerepelt egy új vizsgáló ágy, voltak diagnosztikai eszközök, de az újraélesztést lehetővé tévő defibrillátor, valamint egy boka-kar index meghatározó készülék is.