Publicisztika Térség

Mocskos trükkel akadályozták meg a csanádpalotai testület feloszlását

Az önkormányzati ügyekben kevésbé jártas emberek számára úgy tűnhet, a képviselők hibáztak, és Debreczeni István is ezt próbálja elhitetni, ám a valóság az, hogy egy rendkívül mocskos trükkel húzta az időt, amelyben partnere volt a jegyző, és a külsős alpolgármester is.

Két évvel ezelőtt Debreczeni István egy képviselői indítványnak alig nevezhető pár oldalas szöveggel állított be az egyik testületi ülésre. Akkoriban éppenhogy lezárult a csőd utáni adósságrendezési eljárás, a munka neheze el lett végezve, ő pedig elérkezettnek látta az időt, hogy beleüljön a tutiba és átvegye a hatalmat.

Ő egyedül kezdeményezte azt, hogy oszlassa fel magát a testület, míg most képviselők nagy többsége, a 6-ból 5-en (bár egyikük állítólag visszalépett). Érdekes módon 2018-ban mégis akadály nélkül eljutott az ügy a szavazásig, a tegnapi ülésen azonban napirendre sem kerülhetett. Elgondolkodtató, hogy mi a kettő között a különbség? Ha egy mondattal akarnánk leírni, nem nehéz:

két évvel ezelőtt még demokrácia volt Csanádpalotán, most egyszemélyes diktatúra.

Debreczeni István annyira ragaszkodik a hatalomhoz, hogy minden eszközt bevet a megtartására. Több, önkormányzati ügyekre rálátó forrásunk szerint ugyanis az indítványt beadó képviselők semmit nem csináltak rosszul, magának az előterjesztésnek a kidolgozása – illetve például a kifogásként felmerült egyeztetés elmaradása a pénzügyi csoportvezetővel – nem az ő feladatuk, hanem a hivatalé.

Ahogyan egyébként Debreczeni Istvánnak sem kellett semmi mást tennie 2018-ban, csak beadnia az indítványát, amelyhez az előterjesztést annak idején a jegyző készítette el. Akkor is az volt a dolga, és most is ez lett volna.

 

Debreczeni István 2018-as indítványa (a többi részében csak az általa vélelmezett okokat sorolja)

 

A 2018-as, testület feloszlásáról szóló előterjesztés eleje és vége

 

Azzal, hogy ez így működik egy normális önkormányzatnál Hajnal Péternek, Paja Gábornak, sőt, Debrecezni Istvánnak is tisztában kellett lennie, ahogyan azzal is, hogy gyakorlatilag az egyetlen módja annak, hogy megfúrják a napirendre vételt az, ha egyszerűen nem készítik el az előterjesztést. Annak ellenére, hogy a képviselők az indítványban világosan fogalmazva, a gyakorlatnak megfelelően leírták, hogy tegyék ezt meg.

A feladatot – hogy mindenáron találjanak megoldást az indítvány ellehetetlenítésére – Debreczeni Istvánnak kellett kijelölnie, a mocskos trükkhöz azonban Hajnal Péter jegyző, és Paja Gábor külsős alpolgármester is a nevét adta, ezzel örökre lejáratva saját magukat, és egész munkásságukat.

Mindezt egy tiszavirág életű időhúzásért cserébe, hiszen így, vagy úgy, de teljesen egyértelmű, hogy Debreczeni István az utolsókat rúgja a hivatalában, a napjai meg vannak számlálva. Csanádpalota pedig végre felszabadulhat az egyszemélyes diktatúrából, és jól teszi, ha nagyon hosszú időre megjegyzi magának 2019. október 13.-ának következményeit.

 

Az eredetileg 5 képviselő által benyújtott mostani indítvány