A koronavírus veszélye miatt szabadtéri rendezvényeket szervez a földeáki könyvtár, mely nagyikból álló közössége tagjai a múlt csütörtökön levendulatúrán vettek részt. Holnap pedig elhunyt tagjaik sírjait keresik majd fel. Fotó: Mészáros Erik

Bár a könyvtár már nyitva van és várja az olvasóit, de jelentősen változtatott közösségei csütörtöki összejövetelein. Ők továbbra is csütörtökönként délelőtt 10 órakor találkoznak, de nem a könyvtárban ülnek össze beszélgetni, kávézni, hanem a könyvtár dolgozói összeállítottak számukra egy túra-tervezetet. Ezért úgy gondoltuk, hogy a megszokott időpontban ugyanúgy idejönnek a könyvtárhoz, itt lerakják a bicikliket, s a szabad levegőn kicsit sétálunk. Felkeresünk a faluban olyan ismerősöket, akik tudnak nekünk mutatni arra érdemes és érdekes dolgot – mondta portálunknak Farkas Sándorné könyvtáros.

A könyvtártól induló túrázók az első alkalommal Horváth Tamás és felesége Horváthné Csányi Júlia házához látogattak el. Júlia a három közül a legkisebb gyermekükkel, Tamáskával várta őket.

A túra résztvevői el sem téveszthették volna a házukat, hiszen a portájuk előtt, már az utcán is méteres levendulabokrok virágoznak és a házon-kapun is szép faragás gyönyörködteti az arra járókat.

Az udvaron még több virág és kis horgolásokból, levendulacsokrokból, illatzsákocskákból és szörpök kiállítás fogadta a túrázókat:. Aki szerette volna, az meg is kóstolhatta a Júlia készítette levendula- és mentaszörpöt is. A háziasszony bemutatta azt is, hogyan készül a levendulakoszorú, hiszen az érdeklődők szeme láttára addig fonta-csavarta a virágszálakat, míg ügyes kezében egyszer csak készen nem lett a finom illatú koszorú. A nagyik és érdeklődők örömmel fogadták a bemutatót, kedvet is kaptak, hiszen a földeáki kertekben is előfordul már a levendula.

– Persze nem váratlan toppantunk be Júliáékhoz, hanem előre lebeszéltük vele, de a levendula- és mentaszörp kóstolásra is készültünk, hiszen saját poharakat vittünk magunkkal – tette hozzá Farkas Sándorné.

A nagyikra egyébként változatos programok várnak.

– Holnap a temetőbe gyalogolunk ki, hogy meglátogassuk nyolc egykori tagunk sírját, s mindenkiről megemlékezünk egy kicsit. De meglátogatjuk majd a helytörténeti gyűjteményéről közismert Fodor Imre bácsihoz. A nagyik így sétálnak is a szabad levegőn, együtt is vannak és érdekes programokban is vesznek részt. Jobb mintha zárt térben lennénk, mert nem szeretnék veszélynek kitenni őket – árulta el Farkas Sándorné könyvtáros.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest