Hírek Térség Top

Nem hagyott fel börtönőrként kezdett küldetésével Maroslele polgármestere

Hét esztendeje folyamatosan tart bűn- és drogmegelőzési előadásokat Drimba Tibor, aki még börtönőr korában kezdte ezeket, s Maroslele polgármestereként is folytatja. Februárban Maroslelén, míg a múlt pénteken a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola diákjainak tartott előadást.

Hét év alatt száznál is több bűn- és drogmegelőzési előadást tartott diákoknak, s mindezt missziójának tekinti. – Nyolc évig előállító biztonsági felügyelőként nagyon sok tárgyalást ültem végig előzetesben lévőket kísérve, s megtapasztaltam, hogy gyakran nem sok kell hozzá, hogy valaki a börtönben találja magát. Ezért kezdtem, még büntetés-végrehajtási dolgozóként a szabadidőmben, a parancsnokom engedélyével az iskolai bűnmegelőzési programba illeszkedő órákat tartani – mondta Drimba Tibor. – Sűrűn hívtak ilyet tartani, még akkor is, amikor börtönőrként dolgoztam, s hívnak azóta is, hogy polgármester lettem. Ezt azt jelenti, hogy sajnos szükség van az ilyen előadásokra, illetve azt is, hogy hála istennek érdekli az embereket a téma. Mindez azt támasztja alá, amiért hét évvel ezelőtt elkezdtem csinálni, azaz, hogy a gyerekeket idejekorán tájékoztassam, mert nagyon hamar el tudnak süllyedni ebben a világban. Korábban kéthetente is tartottam ilyen előadást, de volt, hogy az egyik szegedi iskolába sorozatban kilencszer hívtak vissza – tette hozzá.

Drimba Tibort nem csak a Csongrád-Csanád megyei, de békési és Pest megyei településekre is hívták már.

– Jelenlegi hivatásom miatt már nincs időm ilyen sűrűn előadásokat tartani, most csak a szabadságom idejére tudom ezeket elvállalni. Örülök is, hogy hívnak, és a helyhatósági választáskor is ígéretet tettem arra, hogy faluvezetőként sem hagyom majd abba, ha bizalmat kapok a helybéliektől. Hiszen nekünk felnőtteknek kötelességünk a gyerekekről így is gondoskodnunk.

Drimba Tibor, a több mint száz előadásának köszönhetően nem kis közönségnek szólt a bűn- és drogproblémák megelőzéséről, hiszen összesen legalább hétezren hallgatták végig ezeket.

– Börtönőrként a tárgyalásokon azt láttam, hogy nagyon kis dolgokon tud félresiklani egy élet, elég hozzá akár egy rossz társaság vagy egy nem megfelelő barát. De a fogvatartottak szoktak a rossz családi körülményeikre, illetve szüleik, az átlagostól eltérő életvitelére is hivatkozni. Azaz nagyon sok minden befolyásolja, hogy egy ember merre indul el az életben, s milyen nehéz abból a mókuskerékből kimászni, melybe belecsöppen valaki, főleg ha az a kábítószer világa – osztotta meg tapasztalatait. Drimba Tibor azzal is szembesíti hallgatóit, hogy a börtönromantika helyett mi is a valóság, azaz a fogvatartottak milyen puritán körülmények között töltik büntetésüket, s milyen nehezen viselik családtagjai hiányát. És nem csak előadást tart, de szemléltetni is próbál, így a gyerekek rabruhát és bilincset is látnak és a kezükbe vehetnek.

– Megtapasztalhatják, hogy mennyire kellemetlen mindez, így sokkal élményszerűbb, átütőbb mindaz, amiről beszélek. És megismerhetik a büntetés-végrehajtási szakmát, ahogy tették ezt a Zsoldos rendvédelmi tagozatos diákjai is. Akik az általam mondott szakszavakat már ismerték, sőt – ha jól tudom – nemrégiben jártak látogatóban javító-nevelő intézetben, így friss volt számukra az élmény. De a korábbi alkalmakkor is lehetőség nyílt a Szegedi Fegyház és Börtön jóvoltából, hogy a diákok egy-egy előadást követően meglátogassák a hármas objektumot, ami Nagyfát jelenti. Döbbenettel fogadták az egészet. A rossz környezet jó hatással van rájuk, valóban elgondolkoznak azon, érdemes-e nekik oda – elítéltként – bekerülni – mondta Drimba Tibor, aki rengeteg pozitív visszajelzést kapott már előadásai kapcsán.